Основателят и главен изпълнителен директор а платформата за видео разговори Zoom - милиардерът Ерик Юан, е подарил над една трета от акциите си в компанията.

Бизнесменът, който беше един от най-бързо забогателите хора през 2020 година, е дал близо 18 милиона акции в компанията през миналата седмица, става ясно от документи. В тях обаче не се посочва кой е получил книжата.

Според цената на акциите на Zoom към края на миналата седмица, "подареният" дял в платформата струва около 6 милиарда долара, пише Bloomberg, цитиран от Yahoo Finance.

С това действие Ерик Юан се нареди сред останалите супербогаташи в света, които трансферираха притежавани от тях акции в последните месеци.

Основателят на Zoom спечели над $4 милиарда само за няколко часа

Да спечелиш над $4 милиарда само за няколко часа

След скок на акциите в резултат на 355% ръст на продажбите на технологична компания

Сред тях е и друг акционер в Zoom - хонконгският милиардер Лий Ка-шин, който прехвърли част от дела си в платформата на своя син Ричард. Най-богатият човек в света - Джеф Безос, от своя страна дари акции на Amazon в подкрепа на инициатива в борбата с климатичните промени.

Ерик Юан се нареди сред най-заможните хора в света през миналата година, след като използването на услугите на Zoom претърпя истински бум в резултат на пандемията. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 400% през миналата година.

Преди да даде посочените акции, Юан се нареждаше на 130-то място сред най-богатите хора с нетно състояние от 15,1 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index. Това е с 9,2 милиарда долара повече в сравнение с март 2020 година.

Основателят на Zoom загуби $5 млрд. след новината за успешна ваксина

Основателят на Zoom загуби $5 млрд. след новината за успешна ваксина

Инвеститорите се насочиха към сектори, които ще спечелят от отваряне на икономиката