Новината за успешна ваксина срещу коронавируса подкрепи пазарите в понеделник, като щатският индекс S&P 500 докосна нов исторически връх, а акциите на компаниите, пострадали най-много от пандемията, полетяха. Не за всички обаче денят беше добър.

Акциите на Zoom Video се срина рязко в понеделник, заедно с тези на компаниите, които спечелиха най-много от здравните мерки и оставането на хората вкъщи. Zoom приключи търговията със спад в пазарната капитализация от 17,4%. Amazon и Netflix загубиха 5,1% и 8,6% съответно. Teladoc Health и Shopify изтриха 13,7% и 13,6%. Общо, индексът Nasdaq 100 затвори със спад от 1,53%

Ерик Юан, основател на Zoom, загуби $5 млрд. след спада на стойността на акциите. Роденият в Китай емигрант в САЩ притежаваше богатство от $28,6 млрд. и се превърна в 40-ия най-богат човек в света по-рано през годината.

Загубите идват след съобщението на Pfizer и BioNTech, че тяхната ваксина срещу вируса показва 90% ефикасност при последните изследвания. Лекари и учени по света се надяваха на поне 75% ефикасност, а д-р Антъни Фаучи, съветник на Белия дом, заяви, че дори 50% биха били приемливи.

Преди спадът в понеделник Zoom Video поскъпна с цели 635% от началото на годината. Amazon - със 79,2%, а Netflix с 59,1%. В понеделник обаче инвеститорите излязоха от тях и се насочиха към компании, които ще спечелят от отваряне на икономиката. Bank of America поскъпна с 14,2%, а JPMorgan Chase - с 13,5%. Круизните оператори Carnival и Norwegian Cruise се надигнаха с 39,3% и 26,8% съответно. American Airlines поскъпна с над 15%.

Златото пък преживя най-лошия си ден от 7 години насам, като в един момент спадът надхвърли 5,5%.