Доналд Тръмп изпадна от класацията Forbes 400 на най-богатите хора в САЩ за втори път от три години насам, съобщи списанието в сряда, докато процесът срещу бившия президент за бизнес измами продължи в Ню Йорк.

"Доналд Тръмп вече не е достатъчно богат за най-ексклузивния клуб в страната", написа Forbes.

"Със състояние, оценявано на 2,6 милиарда долара, той се отдалечава с 300 милиона долара от границата за класацията на Forbes 400 на най-богатите хора в Америка, годишното измерване, което Тръмп е обсебен от десетилетия, безмилостно лъжейки репортерите, за да се опита да се изкачи по-високо в списъка.", коментира The Guardian.

Според Forbes спадът от 600 милиона долара в нетното състояние на Тръмп се дължи най-вече на проблеми и рязко падаща стойност в Truth Social, социалната медийна платформа, която той създаде, след като беше изхвърлен от Twitter и Facebook заради атаката срещу Конгреса на 6 януари.

Портфолиото от недвижими имоти на Тръмп, върху което той изгради името си, преди да влезе в политиката през 2015 г., също пострада.

Ще видим ли отново спиране на работата на правителството в САЩ?

Ще видим ли отново спиране на работата на правителството в САЩ?

По-рано тази година политическите конфликти около лимита на дълга на САЩ заплашиха да предизвикат фалит на държавния дълг

Бизнесът на голф игрищата на Тръмп се е възстановил, отбелязва още Forbes, след спад по време на престоя му в Белия дом.

Оценките на голф игрищата обаче са сред въпросите, които се разглеждат в процеса за гражданска измама на Тръмп в Ню Йорк, където съдията вече постанови, че магнатът "очевидно [е направил] измамни оценки, които обвиняемите са използвали в бизнеса".

Летиция Джеймс, главният прокурор на щата Ню Йорк, иска 250 милиона долара и професионални санкции срещу обвиняеми, включително Тръмп и неговите възрастни синове.

77-годишният Тръмп е изпадал от списъка на Forbes и преди - за първи път през 1990 г., когато империята му за недвижими имоти изпитваше затруднения. Той също изпадна от списъка през 2021 г., след хаотичното му президентство и на фона на пандемията от Covid. Той се върна в списъка през 2022 г.

Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

Най-голямата икономика в света е свръхзадлъжняла - последствията

Наскоро държавният дълг на САЩ достигна исторически рекорд от 33 трилиона долара

Година по-късно Тръмп има големи правни проблеми. Изправен пред граждански иск за клевета, произтичащ от обвинение в изнасилване, което съдията каза, че е "до голяма степен вярно", той трябва също така да отговори на 91 наказателни обвинения.

Въпреки това той запазва голяма преднина в изборите за президент на Републиканската партия и е настоящият фаворит, който да се изправи срещу Джо Байдън в надпреварата за Белия дом през 2024 г.