Тази седмица основателят на онлайн платформата Amazon Джеф Безос стана още по-богат, като нетното му финансово състояние надхвърли 150 милиарда долара. Това го направи най-заможният човек в модерната история, като далеч зад него с 94 милиарда долара остана Бил Гейтс, показват данни на Forbes.

Джеф Безос за първи път влезе в класацията на милиардерите в света през 1998 година със скромните 1,6 милиарда долара.

Причината да увеличи толкова състоянието си за последната седмица е скокът в акциите на Amazon заради "най-големите продажби досега" по време на т.нар. Prime Day, провел се между понеделник и вторник.

Така интернет гигантът достигна пазарна капитализация от близо 900 милиарда долара.

Самият Безос държи около 16% от акциите на компанията. Финансови анализатори обаче коментират, че е време шефът на Amazon да диверсифицира огромната сума, която притежава, като насочи част от тези средства към други активи.

От сайта Quartz разглеждат възможността той да инвестира в Европа, например. И според изчисленията на сайта Безос разполага с толкова голямо богатство, че не просто да купи акции на някоя борса от Стария континент, но да изкупи значителна част от фондовия пазар там.

Така например парите на Джеф Безос ще му стигнат да купи цялата борса в Люксембург при това два пъти, като нейната капитализация е малко под 80 милиарда долара. Друго сравнение показва, че той може да изкупи и всички публични компании в Ирландия.

А какво да кажем за Българската фондова борса? Към края на миналата година нейната пазарна капитализация се изчислява на 22,4 милиона лева или на близо 13,3 милиарда долара. Това означава, че милиардерът има толкова пари, че да купи 11 пъти БФБ.