Един от най-скъпите разводи в Азия досега успя да направи бившата съпруга третата по богатство жена в Канада, разказва Bloomberg.

Преди няколко седмици Юан Липинг е получила 24% от търгуваната на борсата в Шънджъ компания Kangtai Biological Products, след като тя официално се е разделила със съпруга си Ду Уеймин, посочва председателят на компанията.

През последния месец акциите на китайският производител на ваксини са поскъпнали с 39%, което означава, че делът на Юан възлиза на 4,7 милиарда долара и я нарежда сред топ 500 на най-заможните хора в света, сочат данните на Bloomberg Billionaires Index.

Нещо повече, тя се нарежда в челната тройка на най-богатите дами, живеещи в Канада. На първо място в това отношение е Шери Бридсън с нетно състояние от 9,5 милиарда долара, следвана от Тейлър Томсън с 5,9 милиарда долара. По-голямата част от тяхното богатство идва от наследени дялове в медийния конгломерат Thomson Reuters.

49-годишната Юан Липинг е с канадски паспорт, но живее в Шънджъ. Тя притежава акциите в Kangtai директно, но се е съгласила да прехвърли правото си на глас на бившия си съпруг.

Също така тя е вицегенерален мениджър в дъщерното дружество на групата Beijin Minhai Biotechnology и е била директор на Kangtai между май 2011 и август 2018 година. Бившият ѝ съпруг Ду управлява около 27% от компанията.