Ли Ка-шин, който е най-заможният човек в Хонконг, успява да натрупа голяма част от богатството си благодарение на своята бизнес империя, концентрирана в имотния сектор. През последните няколко седмици обаче той е успял да увеличи значително нетното си състояние благодарение на друга своя инвестиция - тази в платформата за видео конференции Zoom.

Ка-шин, който е известен с едни от най-разпознаваемите сгради в Хонког, е сред първите бизнесмени, гласували доверие на компанията. Той инвестира в компанията още през 2013 година.

Към днешна дата той притежава дял от 8,5% в Zoom, който днес се изчислява на 11 милиарда долара. Или представлява една трета от неговото нетно богаство, изчислява Bloomberg.

Платформата има повече от успешна година, след като затварянето на икономиките принуди бизнеса и училищата да потърсят онлайн алтернатива за работа и обучение от разстояние. В понеделник от компанията обявиха, че продажбите им са се изстреляли с 355% за тримесечието, приключило в края на юли.

Основателят на Zoom спечели над $4 милиарда само за няколко часа

Да спечелиш над $4 милиарда само за няколко часа

След скок на акциите в резултат на 355% ръст на продажбите на технологична компания

Добрите резултати доведоха до ново поскъпване от 41% на книжата само във вторник, което добави към богатството на Ли Ка-шин още 3,2 милиарда долара само за ден. С тази сума общото му нетно богатство вече е в размер на 32,6 милиарда долара.

Това е добра новина за магната, тъй като неговият конгломерат претърпя сериозни проблеми в резултат на пандемията и на протестите в Хонконг. CK Hutchison Holdings отчете 29% спад на печалбата си през първата половина на 2020 година.

Ка-шин инвестира в Zoom и в редица други бизнеси чрез фирмата Horizon Ventures, основана през 2002 година. Тя е сред първите, които влага средства в компании като Facebook, Spotify и Siri. Също така инвестира в Zoom на два пъти - през 2013 и през 2015 година. При дебюта на платформата на борсата през пролетта на миналата година делът на Ли Ка-шин в нея струва около 850 милиона долара.

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Умното вложение на най-заможният човек в Хонконг