Кой може да ви посъветва как да забогатеете, ако не този, успял да се домогне до най-голямото благосъстояние в света? Ето какво съветват някои от най-богати хора на планетата: 

Бил Гейтс - фокусирайте се върху развитието и иновацията

Нетно състояние: 86 милиарда долара

Основателят на Microsoft и най-богатият човек на планетата, има репутацията на един от най-умните хора в света. Така, че до голяма степен не е изненада, че Гейтс е постигнал това което има, благодарение на фокуса си върху развитието и иновацията. 

Уорън Бъфет - мислете дългосрочно

Нетно състояние: 75.6 милиарда долара

Бъфет е един от най-гениалните и успешни инвеститори на всички времена. Той вярва в дългосрочните инвестиции, като един от най-известните му цитати е "инвестиционният ви хоризонт трябва да е вечност. Освен това, Бъфет е вторият най-богат човек в света.

Бъфет казва още - "Успешното инвестиране отнема време, дисциплина и търпение. Независимо колко велик, или талантлив сте, или колко усилия хвърляте, някои неща просто отнемат време. Не можете да произведете бебе за един месец, като вземете девет бременни жени".

 Джеф Безос - бъдете мисионер, който остава мотивиран

Нетно състояние: 72.8 милиарда долара

Основателя на Аmazon.com също е самореализирал се милардер. Нещо повече, неговото благосъстояние расте през последните години с най-ускорени темпове, сред всички милиардери. Само за последните две години, Безос стана с над 20 милиарда долара по-богат.

В интервю пред Fortune през 2010-та година Безос разкрива, че гледа на бизнеса като на мисия.

"Силно вярвам, че мисионерите правят по-добри продукти", коментира Безос тогава. "Те са много по-загрижени. За тях нещата не опират само до бизнес. Бизнесът трябва да има смисъл и логика. Мисионерите правят бизнес защото някаква по-голяма причина ги мотивира". 

Марк Зукърбърг - мислете като хакер

Нетно състояние: 56 милиарда долара

Едва на деветнадесетгодишна възраст Закърбърг основава Facebook през далечната вече 2004-та година. От тогава благодарение на усилията си той се превръща в един от най-богатите хора на планетата. По-точно - петият най-богат човек на планетата в момента.

Закърбърг отнася успеха си до желанието си да поема рискове и да създава нещо, което да промени света. В допълнение той вярва в следването на стратегията известна като "начинът на хакерите".

Хакерите вярват, че нещо винаги може да е по-добро и че нищо не е напълно завършено. 

Карлос Слим - учете се от провалите

Нетно състояние: 54.5 милиарда долара

Мексиканският бизнесмен Карлос Слим, е построил бизнеса си на база на дялове в стотици компании. Вторият най-богат човек в света, пада до четвърто място сред милиардерите в класацията на Forbes за тази година. Загубите на телекомуникационната му компания, следствие на нови регулации бяха в основата на това.

През 2010-та година в интервю Слим дава много добър съвет. "Когато се изправим пред нашите проблеми, те изчезват. Затова учете се от провалите си". 

Лари Елисън - бъдете агресивни в поглъщанията

Нетно състояние: 52.2 милиарда долара

Лари Елисън започва кариерата си като изграждащ база данни за ЦРУ, преди да основе собствената си компания Oracle, през далечната вече 1977 година. През годините Елисън се превърна от човек ненавиждащ сливанията и поглъщанията, в такъв използващ ги в своя полза.

Отвореният към такива сделки Елисън, успя да направи няколко големи поглъщания като например на компаниите PeopleSoft, Eloqua и Siebel, превърнали неговата организация в компания с пазарна капитализация от 187.6 милиарда долара. 

Чарлз и Дейвид Кох - следвайте доказан бизнес модел

Нетно богатство: 48.3 милиарда долара

Чарлз и Дейвид Кох са двамата братя, превърнали Koch Industries, в една от най-големите компании в САЩ. Сред произвежданите от корпорацията продукти са самолетни горива, торове, тоалетна хартия и др.

До голяма степен за натрупване на богатството му, Кох смята, че е допринесла стратегията "Базиран на пазара мениджмънт". Това е стратегията, която според него допринася за дългосрочния успех на корпорациите. 

Майкъл Блумбърг - никога не спирай да се учиш

Нетно богатство: 47.5 милиарда долара

Бившият кмет на Ню Йорк е започнал кариерата си в Salomon Brothers, където се изкачва по корпоративната стълбица и става партньор през 1972 година. След като напуска Salomon, основава собствена компания, която постепенно се превръща в Bloomberg L.P., преди да стане кмет през 2002 година.

Според Блумбърг, ключът към забогатяването е да се учи нещо ново всеки ден. 

Бернард Арно - стойте пред конкуренцията

Нетно богатство: 41.5 милиарда долара

Бернард Арно е собственик на компанията LVMH, под чиято шапка са луксозни марки включващи Bulgari, Louis Vuitton, Sephora и Dom Perignon. През 1984-та година той харчи 15 милиона долара, за да купи бизнес включващ марката Christian Dior, която до голяма степен е в основата на натрупаното му богатство.

Арно обяснява забогатяването си с непрестанния си стремеж да бъде пред конкурентите. 

Лари Пейдж - фокусирайте се върху потребителските технологии

Нетно богатство: 40.7 милиарда долара

Лари Пейдж и Сергей Брин основават Google през 1998 година. В интервю за Financial Times, Пейдж описва успеха си с инвестирането в съвременните потребителски технологии.

"Можете да направите интерне компания с 10 човека и тя да има милиарди потребители по света. Това не изисква много капитал, като потенциалните печалби могат да са огромни. Така, че напълно естествено е, всеки да фокусира вниманието си в тази насока", съветва Пейдж.