Вековната японска традиция за подпечатване на документите с печати вместо подписи отслабва на фона на тенденцията повече хора да работят от вкъщи заради пандемията на коронавируса. Корпоративни гиганти като Toyota и Nomura се регистрират за услугите за електронен подпис на малко известна компания Bengo4.com, чиито акции скочиха със 100% през година, пише Forbes.

Нарастването на цените на акциите направи основателя на Bengo4, Тайчиро Мото милиардер.Той основава компанията в Токио преди 15 години. Forbes изчислява нетното му богатство на над 1 милиард долара.

Инвеститорите са оптимисти за услугата за електронно подписване на Bengo4, наречена CloudSign, в ерата Covid-19. Тъй като все повече хора работят извън офисите японските компании преминават към електронни подписи от физически печати - т.нар наречените ханко, за удостоверяване на документи - практика, която Япония следва поне от 1800 г. "Услугата Cloud Sign променя традиционната ханко култура", казва Мото.

Според Bengo4 услугата CloudSign е доминиращата услуга за електронни подписи в Япония с 80% от пазарния дял на страната. Повече от 100 000 компании в редица индустрии използват CloudSign, в сравнение с по-малко от 50 000 преди година.

Bengo4, чието име е игра на японската дума за "адвокат", стартира като онлайн справочник за адвокати. Той излезе на Токийската фондова борса през 2014 г. Преди да стане предприемач, Мото е бил корпоративен адвокат в Anderson Mori, водеща японска адвокатска кантора. Той напуска около три години по-късно, за да създаде собствена адвокатска кантора Authense, а след това основава Bengo4.

Освен че е милиардер предприемач и адвокат, Мото, който е роден в Илинойс, но е израснал в префектура Канагава близо до Токио, е и законодател. 44-годишният мъж член на горната камара на парламента на Япония от 2016 г. и беше най-печелившият депутат в страната през миналата година с отчетени приходи от 845 милиона йени (около 7,8 милиона долара), главно от продажби на акции.Този месец той се присъедини към кабинета на новоизбрания министър-председател Йошихиде Суга като заместник-министър на финансите на парламента.

Японското правителство, което обяви извънредно положение заради коронавируса през април, помогна да се проправи път за растежа на електронните подписи, за да продължи работата от вкъщи. На 17 юли правителството поясни, че използването на услуги за електронен подпис може да се разглежда като подпис на потребителя, ако доставчикът на услуги гарантира, че той е криптиран и не може да бъде променен, се казва в доклад на международната юридическа фирма Clifford Chance.

Компанията отчита продажби от 1,16 милиарда йени през тримесечието от април до юни, което е с 24% повече в сравнение с предходната година. Ръстът беше воден от бизнеса Cloud Sign, чиито тримесечни продажби се увеличиха повече от два пъти до 262 милиона йени.

Bengo4 прогнозира, че тримесечните продажби на Cloud Sign ще се удвоят отново през следващата година до приблизително 500 милиона йени. "Искаме да разширим бизнеса на Bengo4 до продажби от 100 милиона долара през следващите четири до пет години", казва Мото.

Cloud Sign все още има място за по-нататъшен растеж. Мото изчислява, че само 1% от бизнеса в третата по големина икономика в света в момента използват електронни подписи и очаква това да нарасне до почти 5% през следващата година.

През юли японската интернет компания Digital Garage обяви, че ще приеме Cloud Sign за своята онлайн централизирана система за управление на договори за покупка на недвижими имоти.

Идеята на Мото идва след разочарование от културата на ханко, докато работил като адвокат. "Трябваше да сложа печати върху огромна купчина договори един по един. Почувствах такава неефективност в бизнес културата ", казва той.

"Впоследствие видях, че електронният подпис стана доста популярен в чужди страни и вярвах, че някой ден ще бъде популярен и в Япония", добавя Мото. "Прогнозирайте, подгответе се, след това изчакайте", казва той, цитирайки една от любимите си поговорки на колегата си милиардер Масайоши Сон - главен изпълнителен директор на SoftBank и вторият най-богат човек в Япония.

Сега, с бързия растеж на електронните подписи, Мото има големи планове за Bengo4. "Искам да променя света", казва той. "Искам да направя експертизата комерсиализирана и повече хора да имат лесен достъп до експерти." Като пример той посочва услугата си за електронен подпис. "Cloud Sign промени системата - начина на бизнес култура. Това е видът промени, които Bengo4 иска да постигне", заяви той.