Главният изпълнителен директор на холдинга Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и неговата дясна ръка Чарли Мънгър търсят конкретни черти, когато наемат хора в борда на директорите и за мениджъри на компанията. "В организацията от десетилетия ние сме определили трите фактора в допълнение към цялостното представяне на кандидатите, които оказват голямо влияние за това дали ще е заслужено членството им в борда", каза Бъфет, пред CNBC.

"Желаем хора, които са добре развити в бизнеса, да имат силен личен интерес към компанията и да имаме директори, които наистина са акционери в Berkshire Hathaway", заяви Бъфет. За да се покаже този "силен личен интерес", Бъфет предпочита, директорите да закупуват акции на компанията с лични средства.

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Топ 10 компаниите в портфейла на Уорън Бъфет

Кои са те?

"Да си собственик на част от компанията, за което си платил със собствени пари, разбира се, не гарантира бизнес способности", пише Бъфет в неотдавнашното си писмо до акционерите. "Въпреки това се чувствам по-добре, когато директорите на портфейлните ни компании купуват акции със спестявания, а не просто да само са получатели на безвъзмездни средства." Това не е нова позиция за Бъфет - през май 2014 г. в свое интервю, той заяви:"Имаме група директори, които не получават почти нищо, и интересът им за работа трябва да възникне, защото те намират мястото за интересно и защото имат огромни инвестиции в Berkshire," каза той. "И те са направили тези инвестиции сами. Никой не им даде акции. Мисълта и принципите, а не робота като робот, ще ръководят техните действия ", каза Бъфет.

Факти за бизнеса на Уорън Бъфет, които може би не знаете

Факти за бизнеса на Уорън Бъфет, които може би не знаете

Колко хора работят за него и вземал ли е той лоши инвестиционни решения?

"Аз лично искам директори, които са и акционери в компанията", казва бизнесменът. В свое интервю от пред 20 години Бъфет заявява: "Търсиш интелигентност, търсиш енергия и търсиш почтеност". Най-важното от всичко според Бъфет е почтеността."Всеки бизнес студент може да притежава необходимата интелигентност и енергия. Не е свързано с вашето ДНК ", каза той през 2001 г.