Вече стана ясно, че съм един от най-големите фенове на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. Сега ще ви представя няколко факта, които може и да не знаете за "Оракулът от Омаха.

С тези няколко въпроса можете да тествате доколко познавате Бъфет и неговия инвестиционен стил и характер.

1. Бъфет е голям фен на дивидентите. Колко често обаче управляваният от него фонд плаща дивиденти - тримесечно, годишно, никога?

Правилният отговор е никога... Е почти... Berkshire плаща веднъж дивидент през далечната 1967 година. Но това самият Бъфет определя, като една от най-големите му инвестиционни грешки.

По отношение на дивидентите Бъфет смята - "Политиката за изплащане на дивиденти трябва да е ясна, обоснована и разумна". Два са проблемите с дивидентите, според Бъфет.

На първо място различните инвеститори биха изисквали различен дивидент и на второ - те се облагат с данъци, нещо което не би се харесало на много от дългосрочните инвеститори.

Ако искате доход от акциите на Berkshire, съветът на Бъфет е - продайте няколко.

По време на традиционното годишно събрание на Berkshire през 2013-та година, Бъфет коментира:

"Акционерите ни са далеч по-богати днес, в сравнение с това, което биха били, ако нашите средства не се използваха за придобивания, а вместо това бяха насочвани към обратни изкупувания на акции, или за изплащане на дивидент".

Разбира се, Бъфет започва да става все по-критикуван заради тази си позиция от акционерите поради две причини. Първата - далеч по-слабото представяне на фонда му за последната една година и изоставане от бенчмарка, а втората (до голяма степен причина за първата) - рекордният кеш в размер на над 120 милиарда долара, които Бъфет държи в очакване на по-добри инвестиционни възможности.

2. Колко хора работят в централата на фонда на Бъфет в Омаха, Небраска. По-малко от 50? 250? 2 500?

Правилният отговор е по-малко от 50, един от които е самият Бъфет. Въпреки, че притежаваните от фонда на Бъфет компании са с персонал стотици хиляди, Бъфет държи екипа си малък.

Това до голяма степен отговаря на начина му на инвестиране - купувай компании с добър мениджмънт и го оставяй да си върши работата.

3. Какъв е Бъфет? Демократ, републиканец или независим?

Уорън Бъфет е демократ. Той е подкрепял много от демократите в техните кампании, включително предишния президент Барак Обама, като подкрепа оказа и за кандидата на демократите, който загуби изборите, в полза на Доналд Тръмп - Хилари Клинтън.

4. Лесно ли се е добрал Бъфет до богатството си в размер на десетки милиарди долари и титлата един от най-богатите хора на планетата?

Въпреки, че стартира с инвестициите си в ранна детска възраст, инвестиционния успех и голямото богатство на Бъфет идват в далеч по-зряла възраст.

Всъщност, цели 99% от богатството на Бъфет е спечелено след преминаванато на 50-годишна възраст. На 52 години, нетното богатство на Уорън Бъфет се е изчислявало на под 376 милиона лева. Само шест години по-късно, то нараства до завидните 3.8 милиарда долара и продължава да расте със завидни темпове.

5. Вземал ли е Бъфет лоши инвестиционни решения?

Бъфет е човек и си признава, че е правил доста грешки. За някои от тях обаче, той съжалява особено много.

Още през 1966 г., тогава 36-годишният Бъфет прави среща с визионера на развлекателни паркове Уолт Дисни в Анахайм, Калифорния. По това време Disney (NYSE: DIS) беше оценена на около 80 милиона долара, а изпълнителният директор Уолт Дисни беше в процес на реализиране на визията си за Disneyland.

С безупречен баланс и възможност за растеж Бъфет и неговите тогавашни партньори се съгласяват да станат инвеститори в Дисни, като вземат цял от 5% в компанията.

И вместо да прави това, в което е най-добър - а именно да държи инвестицията си десетилетия наред, Бъфет я осребрява през 1967-ма година с 50% печалба. Въпреки че Бъфет не губи пари от сделката, печалбата от 2 милиона долара, която Бъфет прави е съвсем нищожна част от това, което би струвала инвестицията днес.

Към цената на затваряне на Disney от вчера, 5% дял би струвал над 13 милиарда долара. Плюс това, този 5% дял е щял да плати над 1.1 милиарда долара дивидент през годините. И така, ранната продажба на дела на Disney струва повече от 14 милиарда долара на Бъфет.

Но има и още...

През 1995 г. Disney обяви придобиването на Capital Cities / ABC, от които Berkshire Hathaway притежаваше акции. Когато бе завършена сделката на стойност 19 милиарда долара, Бъфет се оказа с 21 милиона акции от Disney. За пореден път, вместо да ги държи, Berkshire Hathaway напълно разпродаде позициите си в компанията.

Първоначално оценени на близо 400 милиона долара след сделката Capital Capital / ABC, същите тези акции биха били на стойност 2.76 милиарда долара днес. Освет това, тези 21 милиона акции биха донесли почти 300 милиона долара дивиденти на Бъфет.

В заключение, това което прави Бъфет велик е, че осъзнава и се е учил от грешките си. Нещо, което само велики инвеститори, като него и Джордж Сорос имат доблестта да правят, което до голяма степен е и в основата на успеха им.