Дългогодишните акционери на Berkshire Hathaway вероятно са запознати с всичко, свързано с Уорън Бъфет, управляващ техните инвестиции. И след като излязоха последните данни от попълнените заявления за позициите на холдинга, време е да погледнем към това - какво държи в портфейла си "Оракулът от Омаха".

Първите му 10 позиции представляват 83% от активите, а останалите 39 акции представляват останалите 44 милиарда долара. Ако бяха компания, то останалите позиции на Бъфет щяха да са 144-ят най-голям компонент на широкия индекс S&P 500. По-големи от Delta Air Lines, Kraft Heinz и много други.

Може би за повечето инвеститори би било "изкушение" да се насочат към първите 10 акции на Бъфет. Преди да го направите, ето и кои компании попадат сред най-големите позиции на гениалния инвеститор:

Apple

Пазарна стойност: 80.3 млрд. долара

Дял в компанията: 5.6%

От януари 2019 г. Бъфет леко намали позицията си в най-голямата по пазарна капитализация компания в света. Berkshire е понижил броя на притежавани акции от 249 589 399 акции до 248 838 679, което е спад от едва 750 650.

За това време акциите на Apple поскъпнаха със 113%, генерирайки 42.8 милиарда долара нереализирани печалби за акционерите в Berkshire. Оказва се, че Бъфет може да прави пари от технологични акции, противно на неговите чести твърдения.

Бъфет се отказа от вестниците

Бъфет се отказа от вестниците

През 2018 г. тиражът им падна до най-ниското си ниво от 1940

Bank of America

Пазарна стойност: 32.9 милиарда долара

Залог в компанията: 10.5%

Berkshire направи повече от 12 милиарда долара през 2017 г., като е използвал 700 милиона опции, които компанията получи от заема си от 5 милиарда долара, отпуснат на Bank of America през 2011 г. И оттогава цената им почти се удвои. Добавете дивидентите, които е получил през последните две години, и е лесно да разберете защо Бъфет е толкова доволен от банката.

Наскоро Винс Мартин от InvestorPlace обсъди причините, поради които Bank of America няма да постигне по-добри резултати през 2020 г., въпреки факта, че е невероятно евтина.

"Банките са изправени пред реален краткосрочен и дългосрочен натиск. Изглежда реакцията на печалбите на банките отразява този натиск. Казано по друг начин, акциите на Bank of America се продават, защото пазарът обръща внимание на това, което се случва ", пише Мартин на 27-ми януари.

Coca-Cola

Пазарна стойност: 23.7 милиарда долара

Дял в компанията: 9.3%

Coca-Cola беше една от най-добре представящите си компании в Dow Jones Industrial Average. Въпреки това, акциите й бележат слаба петгодишна годишна обща възвращаемост от едва 4.3% между март 2013 г. и март 2018 г. А това може да означава по-нататъшно добро представяне в акциите на компанията и през тази година!

Най-ужасната грешка на Уорън Бъфет, която му коства $8,7 милиарда

Най-ужасната грешка на Уорън Бъфет, която му коства $8,7 милиарда

Коя е тя?

American Express

Пазарна стойност: 20.2 милиарда долара

Дял в компанията: 18.5%

Честно казано, с всички парични средства, които Berkshire има в момента - 128,2 милиарда долара, към края на септември е малко странно защо Бъфет не направи American Express частна.

На 24 януари American Express обяви по-добри от очакваното резултати за четвъртото тримесечие. На първо място тя имаше приходи от 11.4 милиарда долара. Коригираната печалба бе в размер на 2.03 долара на акция, два цента по-добре от оценката на консенсуса. Продажбите и приходите са се увеличили съответно с 8.6% и 16.7%.

Според изпълнителния директор Стивън Скуери, Amex представи 10-тото си тримесечие на коригирания с доларовите разлики ръст на приходите от над 8%. Освен това той очаква да завърши фискална 2019 г. с целогодишна печалба на акция от поне 8.85 долара на акция.

Wells Fargo

Пазарна стойност: 18.1 милиарда долара

Дял в компанията: 8.9%

Ако в топ 10-те най-големи залози на Berkshire има "грозно пате", то това най-вероятно би бил Wells Fargo, коментират анализаторите от InvestorPlace.

Инвеститорите най-вероятно продължават да се чудат, защо Бъфет остава толкова верен и лоялен към тази банка, след като има толкова други по-добри банки.

Нийл Джордж, редактор на "Печелившо инвестиране", наскоро написа, че в допълнение към регулаторните проблеми и ограниченията за растеж, пред които е изправена банката, фактът, че нетният лихвен марж (НИМ) е едва 2.8% в разумно здрава икономика, подсказва, че банката не е в особено добра позиция.

Kraft Heinz

Пазарна стойност: 9.5 милиарда долара

Залог в компанията: 26.7%

Kraft Heinz е другата "издънка" на Berkshire от топ 10 на най-големите й позиции, веднага след посочената по-горе банка.

За разлика от Wells Fargo, чиито проблеми произтичат от ужасна корпоративна култура, проблемите на Kraft Heinz до голяма степен се появиха заради партньорите на Buffett (3G Capital).

Забравете за момент, че самият Бъфет призна през февруари 2019 г., че Buffett и 3G са доплатили за компанията почти 40 милиарда долара през 2015 г. - или че процесите на съкращаване на разходите на 3G отрязаха 1.7 милиарда долара от годишния разходен лист. Проблемът е, че покупката дойде в момент, когато хранителните навици на американците вече бяха в преход, далеч от пакетирани стоки - към по-здравословни алтернативи.

JPMorgan Chase

Пазарна стойност: 8.2 милиарда долара

Дял във фирмата: 1.9%

Ако Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, управляваше Wells Fargo, вероятно ситуацията за последната щеше да е много по-добра. Но пък нямаше да е добре за JPM.

Даймън реализира втора поредна рекордна година с печалби за банката през 2019 г. В резултат на това бордът присъди на изпълнителния директор почти 32 милиона долара обезщетение миналата година, с 1.6% по-високо от година по-рано. 10-те милиона акции на Даймън струват близо 1.4 милиарда долара по текущи цени. От банковите участия на Buffett, JPMorgan е най-доброто.

Защо компанията на Бъфет държи $130 милиарда в брой?

Защо компанията на Бъфет държи $130 милиарда в брой?

Инвеститорите подкрепят тази политика

US Bancorp

Пазарна стойност: 7.3 милиарда долара

Дял в компанията: 8.5%

US Bancorp отчете лоши резултати за четвъртото тримесечие на 15-ти януари. Приходите на банката бяха 5.67 милиарда долара, 110 милиона долара под оценките на експертите, докато на най-долния ред печалбата бе 90 цента на акция - 18 цента под консенсуса. Не е изненада, че през двете седмици от тогава USB загуби няколко долара от цената на акциите си.

Въпреки голямата пропускане, USB остава една от най-добре управляваните банки в САЩ.

M&A ще се затопли през 2020 г. Получаването на 3% дивидент от банката може и да е основната причина за това тя да се харесва от Бъфет.

Moody's

Пазарна стойност: 6.6 милиарда долара

Дял в компанията: 13.1%

Moody's е друг бизнес, който би направил отлично допълнение за частна компания в състава на Berkshire. Бъфет вече притежава 13.1% от компанията, а тя успя да изгради приличен бизнес за анализи, който продължава да бъде неговият двигател за растеж.

За деветте месеца, приключили на 30 септември, бизнесът му в областта на анализа генерира 1.45 милиарда долара приходи и 413,5 милиона долара коригиран оперативен доход. Това е годишен ръст от 13.5% и 24.7% съответно.

За сравнение, Moody's Investor Services (MIS), която включва бизнеса с рейтингите, отбеляза, че приходите и оперативните печалби се увеличават съответно с 2.1% и 0.8%. Макар и да не е толкова ориентиран към растежа, колкото аналитичния си бизнес, фактът, че той носи 61% от приходите и 76% от оперативната печалба, прави MIS основата, върху която се изгражда всичко останало.

Goldman Sachs

Пазарна стойност: 4.5 милиарда долара

Дял във фирмата: 5.2%

Изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон наскоро заяви, че от 1 юли компанията няма да листва компании, които нямат поне един "разнообразен" член на борда, със специфичен фокус върху жените.

Соломон посочи, че макар да загуби малко бизнес в резултат на това си решение, статистиката показва, че акционерите традиционно са възнаградени от по-голямото разнообразие в управлението. През последните четири години тези компании, ставащи публични с поне един разнороден член на борда, превъзхождаха останалите, които са изцяло съставени от бели мъже.

Уорън Бъфет може би иска да обърне по-голямо внимание на Goldman. Berkshire има само три жени от 14 членове на борда.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи

Уорън Бъфет увеличи дела си в Amazon с 11%

Уорън Бъфет увеличи дела си в Amazon с 11%

До общо почти $1 милиард