Американският инвеститор Уорън Бъфет вероятно има много добра причина да продължава да държи голям брой свободни парични средства. Той иска наследниците му да бъдат добре капитализирани, пише Yahoo Finance.

"Не сме притеснени от голямата сума, защото притежаваме акции в компанията от десетилетия и изкарахме много пари от тази инвестиция", казва Бил Смед от Smead Capital Management.

"Естествено, има доза неспокойствие да се държат толкова пари кеш. Но това вероятно е така, защото когато имаш две ключови фигури във фирмата и единият е на 89, а другият на 95 години, когато някой от тях постъпи в болница, инвеститорите биха се притеснили", допълва той.

Колко пари носи в себе си Уорън Бъфет?

Колко пари носи в себе си Уорън Бъфет?

Легендарният инвеститор плаща почти винаги в кеш

Смид посочва случай отпреди 7 години, когато на 17 април Бъфет обявява, че е диагностициран с първи стадий на рак на простата. В рамките на 6 дни акциите от клас А и Б на Berkshire падат с около 2%. След като Бъфет обявява, че ракът не е животозастрашаващ, те се покачват с 12% до края на същата година.

"Когато един от двамата основни човека в бизнеса - Бъфет или Чарли Мънджър има медицински проблем, компанията си е осигурила начина, чрез който да изкупи обратно акциите, ако хората изпаднат в паника", обяснява Смед.

Berkshire излизат от третото тримесечие с близо 130 милиарда долара в брой. Въпреки че Бъфет не е правил грандиозни придобивки след Precision Castparts през 2015 година, той е похарчил немалка част от парите на компанията. Американският инвеститор купува акции на Apple и Amazon и си осигурява сериозна позиция там. Отделно, само през третото тримесечие на тази година, обратното изкупуване на акциите на книжата на Berkshire ѝ e струвало 700 милиона. През тази година още Бъфет вложи и 10 милиарда в Occidental, за да помогне на компанията да придобие Anadarko.

7 милиардери, които трябва да благодарят на Уорън Бъфет за богатството си

7 милиардери, които трябва да благодарят на Уорън Бъфет за богатството си

Някои дори не са имали опит като инвеститори