Легендарният инвеститор Уорън Бъфет не е единствения, който е бил облагодетелстван от успеха на компанията Berkshire Hathaway. Това са направили поне още 7 инвеститори, благодарение на техните дялове в компанията. Не всички от инвестиралите са имали опит в тази сфера, но сега всички са милиардери. Позовавайки се на доклад от месец май тази година, Bloomberg разказва за успелите да се възползват от умелото управление на компанията.

Няма по-богат инвеститор в Berkshire от Бил Гейтс (103,5 милиарда долара), но разбира се, той не дължи цялото си състояние на дела си в компанията на Бъфет, а на мажоритарното му участие в собствеността на Microsoft. Акциите в инвестиционния конгломерат на Оракула на Омаха са притежание на благотворителната фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Основателят на технологичната компания е по-богат от Уорън Бъфет, чието състояние възлиза на 79, 7 милиарда долара.

Но има редица богаташи, които дължат състоянието си на инвестициите в Berkshire Hathaway.

Стюарт Хорежи пръв инвестира в компанията на Бъфет, след като прочита за неговата инвестиционна стратегия. Той купува акции на стойност 265 долара за всяка през 1980 година. Завършил Университета Канзас, Хорежи стартира бизнес със сватбени услуги. Сега той притежава 1,5 милиарда долара.

Чарли Мънгър е дългогодишен вицепрезидент на Berkshire Hathaway и е "дясната ръка" на Бъфет. Те се срещат по време на вечеря през 1959 година, но още преди да срещне Оракула на Омаха и да вложи пари в неговия бизнес, Мънгър е бил успешен инвеститор. Той е ръководил инвестиционна фирма от 1962 до 1975 година. Сега състоянието му възлиза на 1,6 милиарда долара.

Компанията за инвестиции First Manhattan на Дейвид Готсман прави ранно вложение в Berkshire. Той основава своя бизнес през 1964 година и участва активно в управлението му и до днес, като се грижи за капитал от 16 милиарда долара на свои клиенти. 93-годишният Готсман днес притежава 2,1 милиарда долара.

Албърт Юлитци продава авиационния си бизнес на Berkshire в замяна на акции в компанията на Бъфет. Юлитци е пилот и е основал международната компания FlightSafety, която е обучавала пилоти чрез симулатори. Той получава 1,5 милиарда долара под формата на акции, когато продава бизнеса си на Бъфет през 1996 година. Юлитци умира през 2012 година, но оставя на семейството си 2,5 милиарда долара.

Лари Ван Тул продава контролен пакет акции от автокъщи, собственост на семейството му, на Berkshire за 4,1 милиарда долара под формата на акции през март 2015 година. Бащата на Тул стартира бизнеса с автокъщи през 1952 година, който става третият най-голям от бранша в страната. 69-годишният Тул се превръща във вицепрезидент на подразделението на Berkshire за автомобили и притежава 2,5 милиарда долара.

Уолтър Скот притежава 8% от бизнеса на Berkshire за комунални услуги и е близък приятел от детските години на Уорън Бъфет . И двата купуват компанията за такива услуги MidAmerican Еnergy през 2000 година, която по-късно е преименувана на Berkshire Hathaway Energy и става подразделение на конгломерата Berkshire. Скот, който е на 88-годишна възраст, има състояние от 5,13 милиарда долара.

Семейството на бившия губернатор на Тениси Бил Хаслам продава своята верига за станции за камиони на Вerkshire Hathaway през 2017 година. Семейството на Хаслам все още строго следи операциите на PilotFlying J, а братът на Хаслам - Джими е главен изпълнителен директор на компанията. Сега общото благосъстояние на семейството се равнява на 5,9 милиарда долара.