Както вече не веднъж загатвах, пътят към богатството стартира с промяна на вътрешните нагласи и начина на мислене.

Ако следвате вярванията, философията и стратегията на богатите, то шансовете ви да забогатеете се повишават значително. Основният проблем е, че повечето хора не правят това.

Мислете като богати, за да станете такива! А как мислят богатите? Ето някои техни общи черти, обобщени от редица популярни финансови и мотивационни книги за "пътя към успеха":

 1. Богатите избират да контролират успеха си.

Богатите са убедени, че сами са си завоювали тази привилегия и не изпитват вина за това. За разлика от тях повечето хора са убедени, че успехът не е предопределен за тях или че той се дължи на голяма доза късмет.

 1. Богатите мислят на едро.

Големите цели и мисленото на едро, до голяма степен са в основата на финансовия успех. Повечето хора избират да мислят на дребно. Те си поставят малки цели и са доволни, когато ги изпълнят. Това е и основният им проблем.

 1. Богатите са избрали да се отдадат на идеята да забогатеят.

Вместо да си мечтаят да са богати, хората с финансов успех се насочват към съзнателни действия да забогатеят. Забогатяването изисква фокус, смелост, знание и експертиза, както и 100% усилия. В същото време никога не бива да се отказвате.

 1. Богатите имат точни цели и ясна визия как да ги постигнат.

Една от основните причини за това хората да не успяват да забогатеят е, че те много често не знаят какво точно искат. Богатите напълно ясно осъзнават целите си и имат предначертана стратегия, как ще ги постигнат. Те са готови да направят "всичко, което е нужно".

 1. Богатите се фокусират върху възможности.

Вместо да фокусират вниманието си върху "пречки", богатите по-скоро насочват вниманието си към възможности. Те виждат перспективите във всяка една ситуация. Богатите се фокусират върху наградата, докато бедните - върху рисковете.

 1. Богатите проправят пътя си.

Хората са склонни да следват стадото, докато богатите не се страхуват да тръгнат "срещу всички" и да проправят сами пътя си. Неуспехът да се разграничим от мисленето на тълпата, често е основна пречка по пътя към богатството.

 1. Богатите избират да играят за победа.

Успешните хора избират да играят за победа, докато средностатистическият човек играе, за да не загуби. Ако целите ви са просто да си подсигурите комфорт и да имате достатъчно пари, за да преживявате, никога няма да забогатеете.

 1. Богатите не оставят проблемите да ги побеждават.

Тайната към успеха е не просто да се опитвате да избягате от проблемите, а да се изправите срещу тях и да ги побеждавате. Пътят към богатството не е осеян с рози, като може да бъде извървян само от смелите и упоритите.

 1. Богатите правят това, което обичат.

За бедните хора изглежда, че богатите работят през цялото време. Всъщност това не е така - те просто правят постоянно това, което обичат.

 1. Богатите използват парите на другите.

Богатите не се страхуват да използват средствата на останалите, за да монетаризират и осъществят идеите си. Това е така, защото те обикновено са на 100% сигурни, че ще успеят и обикновено се опитват да променят света към по-добро.

 1. Богатите предпочитат да им се плаща на база резултати.

Няма нищо лошо да работите за заплата. Това обаче, не е "пътят към богатството". Богатите предпочитат да не им се плаща за времето, а за постигнатите резултати. Затова те нямат таван на възнаграждението си.

 1. Богатите управляват средствата си.

Богатите са много внимателни в управлението на средствата си. Те не се страхуват обаче да инвестират, защото знаят, че това е единственият начин да увеличават благосъстоянието си. Разбира се, обикновено поемат претеглени рискове.

 1. Богатите знаят, че парите решават повечето проблеми.

Най-богатите хора гледат на парите като на нещо добро - свобода, възможности и средство за решаване на проблеми. Те не се страхуват да приемат парите като нещо "хубаво".

Хората с възможности осъзнават критичната роля на парите - да дават опции и възможност. Те също така знаят, че ако не сте щастливи без пари, то няма да сте щастливи и с тях. И докато парите не носят щастие сами по себе си, те са един от най-важните аспекти в играта на живота.

Обикновено хората гледат на парите като на враг. Много от обикновените хора имат проблеми в отношенията си с парите и изпитват неудобство от тях. Ако искате да започнете да привличате пари обаче трябва да спрете да гледате на тях като на враг и да ги приемате за най-големият ви "съюзник".

 1. Забогатяването има малко общо с нивото Ви на образование.

Хората, които са забогатели сами знаят, че този процес има много малко общо с интелекта и много повече с фокуса и постоянството. За да натрупате богатство не е задължително да сте по-умни от останалите. По-скоро зависи от това да знаете какво искате и да сте точно фокусиран върху това как да го постигнете, независимо от това какво ви коства и колко трудно е да го направите.

Историята познава много случаи на успели хора, които са се отказали от следването си в университета, за да преследват мечтите си и в крайна сметка са успели да забогатеят.

 1. Богатите правят това което обичат и парите ги следват сами.

Хората масовo се опитват да пресметнат колко ще получат, за да свършат нещо. Богатите хора откриват какво обичат да правят и после превръщат любовта си в начин да изкарват пари. Ако правите това което обичате, шансовете ви да достигнете до финансово благосъстояние са много по-големи.

 1. Не е задължително да имате пари, за да "правите" пари.

Много хора се отказват от това да преследват мечтите си, уверени в това, че за да правят пари, трябва да имат пари. Или казано по друг начин мислят си, че митът "пари при пари отиват" е в сила.

Това не е вярно! Много по-вероятно е да забогатеете ако имате креативни идеи, отколкото ако имате стартов капитал, но нямате идея. В съвременния свят има много начини да финансирате идеите си, ако убедите околните, че те имат потенциал. А това няма как да направите, ако самите вие не сте убедени в идеята си.

 1. Богатите знаят, че парите не падат от небето - трябва да ги преследвате.

Няма да станете богат от външна сила, просто като си седите. Ако искате голямо състояние постройте собствен кораб, защото никой няма да дойде да ви спаси.

Богатите не стоят и не бездействат, за разлика от средната класа, в очакване нещо хубаво да им се случи. Те непрекъснато се трудят и работят в посока на повишаване на благосъстоянието си.

 1. Най-бързият път към богатството е предприемачеството.

Средностатистическите хора получават заплащане за просрочено време, докато богатите получават възнаграждение за свършена работа.

Най-бавният път към забогатяването е да живеете от заплата на заплата, дори и да получавате голяма такава. Доказателство за казаното, са многото успешни стартъпи, които създадоха много нови милиардери през последните десет години. Едва ли създателите им щяха да постигнат такова благосъстояние, ако работиха за някой друг.

 1. Забогатяването е въпрос на възприятие.

Трябва да сте убеден, че нищо не може да ви спре по пътя към богатството. Това е критична нагласа за постигане на крайната цел.