Ако парите на всички милиардери по света бъдат събрани на едно място, ще се получи една повече от впечатляваща сума на стойност от 8,9 трилиона долара. Именно на толкова възлиза богатството на всички хора с над 1 милиард долара в в сметката си към края на 2017 година.

По-интересна обаче е допълнителната информация за това къде живеят тези хора и колко голямо състояние има всеки от тях. Отговор на това се опитват да дадат от UBS и PwC в свой анализ, от който може да се види къде живеят всички тези супербогаташи.

От онлайн платформата HowMuch от своя страна са систематизирали тази информация в една карта, на която може да се види къде всъщност живеят всичик милиардери в света.

Всяко балонче от нея представлява един милиардер. Големината на отделните държави е в съответствие на броя супербогаташи там.

Снимка 391175

Източник: howmuch.com

Очаквано Щатите доминират и по брой милиардери, и по общ размер на тяхното състояние. И няма как да е по друг начин като се знае, че САЩ са дом на хора като Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Общо 585 милиардера там контролират над 3 трилиона долара.

Веднага след тях са супербогаташите на Китай. Те са общо 373 души с общо състояние над 1 трилион долара. За сравнение Япония има икономика, която е в размер на една трета от китайската. По отношение на милиардерите обаче азиатската държава е много по-назад - те са едва 35 на фона на 373 души в Китай.

Що се отнася до Европа Германия е първенец със 123-ма ултрабогаташи, които държат в ръцете си общо 579 милиарда долара. След нея е Франция с 40 души и 320 милиарда долара. В Русия има 101 милиардери, които управляват общо 409 милиарда долара.