Китай е първенец в тазгодишния списък на милиардерите, изготвен от списание Forbes, с цели 70 нови попълнения.

Въпреки това забавеният икономически растеж, по-ниските цени на петрола и борсовите спадове допринесоха и за отпадането от новия списък на 42-ма души от Китай, което е и най-лошото представяне в световен мащаб.

Къде живеят половината милиардери в света?

Къде живеят половината милиардери в света?

Не и в Щатите, нито Германия или Русия

Ето и някои от най-забележителните участници в списъка за 2015 г., които не са успели да влязат в тазгодишната класация, подбрани от сп. Forbes:

Йън Йънкън – главен изпълнителен директор на Lenovo

Акциите на китайския производител на смартфони и лаптопи Lenovo, търгувани на Хонконгската фондова борса, загубиха 40% от стойността си през последната година на фона на ожесточена конкуренция в лицето на Apple, Huawei и Xiaomi на глобалния пазар на смартфони. Приходите на компанията в периода октомври-декември намаляха с 8% до 12,9 млрд. долара, а продажбите на смартфони – с 18 на сто.

Чуан Йен – директор на Nine Dragons

Състоянието на Чуан намаля през последната година заради спада в цената на акциите на производителя на хартия Nine Dragons. Нетната печалба на компанията се срина с 53% в периода октомври-декември, отчасти заради валутни загуби.

Джан Хунгуей – председател на United Energy

По-ниските цени на петрола подкопаха състоянието на много хора по света през последната година и Китай не прави изключение. Богатството на Джан бе ударено от повече от 50% спад в стойността на листнатата в Хонконг енергийна компания United Energy. Тя придоби операциите на петролния гигант BP в Пакистан за 775 млн. долара през 2011 г.

Шън Я – главен изпълнителен директор на Vipshop

В година, в която състоянието на много от най-известните интернет магнати в Китай се сви, над 50-процентов спад в цената на акциите на Vipshop доведе до пълното отпадане на Шън от списъка на Forbes. Търгуваната в САЩ компания се изправя пред сериозна конкуренция в сферата на онлайн търговията в Китай.

Йоу Сяопин – председател на Huafeng Group

Публичната компания Zhejiang Huafeng Spandex (дъщерно дружество на Huafeng Group), която произвежда полиуретанови влакна, използвани в облекло и бански костюми, очакваше над 30% спад на печалбата за 2015 г. на фона на намаляващи цени и слабо търсене. Поевтиняването на акциите на компанията в Китай подпомогна на Йоу да отпадне от тазгодишния списък.

Новите милиардери застрашават бъдещето на средната класа в света. Ето как

Новите милиардери застрашават бъдещето на средната класа в света. Ето как

Дигиталната икономика променя цялата икономика