Китай вече официално е родината на най-големия брой милиардери в света, като изпревари по този показател предишния шампион САЩ, както и Индия, Германия и Великобритания. През 2015 г. в Поднебесната империя супербогаташите са били общо 568 души или с цели 90 души повече от предходната година.

В Щатите пък групата на милиардерите е намаляла с двама, а в Русия с цели 13 души. Най-голям ръст на хората със солидни банкови сметки след Китай има в друг развиващ се пазар – Индия. Там те са общо 111 души, показва годишната класация на богаташите на сайта Hurun.

Градът, приютил най-много мултимилиардери, е Пекин. Там живеят 100 от тях. След това се нареждат Ню Йорк, Москва, Хонконг и Шанхай.

Докладът на Hurun показва, че през миналата година супербогаташите в света са се увеличили с 99 души до 2188 души, което е нов световен рекорд. Те са с цели 50% повече от тези през 2013 г.   

Лидер в класацията, като човекът с най-голямо богатство в света, продължава да бъде основателят на Microsoft Бил Гейтс. След него се нареждат Уорън Бъфет, Амансио Ортега, Джеф Безос и Карлос Слим.

Кои са новите имена в списъка на милиардерите в САЩ?

Кои са новите имена в списъка на милиардерите в САЩ?

Все по-млади хора стават най-богати

Най-младият в списъка с милиардерите е 25-годишния създател на мобилното приложение за споделяне на снимки и видеа Snapchat Еван Шпигел. За крехката си възраст той е успял да натрупа 1,8 милиарда долара.

Неговият успех обаче все още е далеч от този на 6 години по-големия шеф на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. Неговото финансово състояние се изчислява на 45 милиарда долара.

Пълната класация можете да прочетете тук.