Американското списание Forbes публикува своята годишна класация на най-богатите хора в света. Посланието през тази година е толкова ясно, колкото никога досега.

Почти никой милиардер не успя да запази богатството си на нивото от миналата година. С изключение на една малка група, които дори значително го увеличават – предприемачите от дигиталната сфера. Като създателите на Facebook и Amazon, които увеличават състоянието си съответно с по 11 и 10 милиарда долара.

Сигналът, който изпраща тазгодишната класация, засяга всички. И той е как ще изглежда пазарът на труда на бъдещето – разделен на богати елити и ниска класа. В този свят средната класа ще намалее. И то заради същите тези милиардери от класацията на Forbes, които сега губят, анализира вестник Die Welt.

Новите дигитални индустрии създават концерни с много по-малка нужда от работна ръка. Същевременно те разрушават икономически модели, които досега са изхранвали много хора.

Най-младият милиардер в света е едва на 19 години

Най-младият милиардер в света е едва на 19 години

Норвежката Александра Андресен притежава състояние от $1,2 млрд.

Нищо не илюстрира по-добре тази промяна, както развитието на Amazon и неговия собственик Джеф Безос и фамилията Уолтънс начело със Сам Уолтън – създателят на веригата Wal-Mart.

Безос днес е не само с 12 милиарда долара по-богат от Уолтън. Неговата компания Amazon работи с много по-малко служители. Докато Wal-Mart разчита на близо 2 милиона работници, при онлайн гиганта те са точно 231 хиляди. Това води дотам, че всеки служител на Amazon създава средно двойно повече от колегата си в Wal-Mart - 436 600 долара.

Amazon не е изключение, а един от многото играчи в дигиталния свят, който разрушава традиционните индустрии. „Обществото се разделя на две класи. Няма да има повече средна класа”, казва носителят на Нобелова награда Робърт Шилер. „Просто се случва. И просто няма решение”, допълва той.

Много икономисти предвиждат именно отпадането на средната класа. Новите дигитални играчи в различни сектори ще произвеждат по-голяма стойност с по-малко служители. Те от своя страна ще получават значително повече от еквивалентните позиции преди.  Хората без техните квалификации и компетенции обаче ще бъдат заплашени от бедност.