През 2023 г. списъкът на най-богатите жени в Русия, съставен от Forbes Woman, беше попълнен със седем жени с общо състояние от 25,7 милиарда долара - този брой (допълнителни) участници в класацията е рекорден.

При това, повечето жени са включени в списъка на милиардерите за първи път. Това може да се дължи на факта, че на фона на санкциите, някои руски бизнесмени започнаха да прехвърлят част от активите си на съпругите си (или дъщери).

На първо място, както и в предишната "класация", се намира Татяна Бакалчук, изпълнителен директор и основен собственик на Wildberries. Богатството на бизнес дамата възлиза на 7 милиарда долара - въпреки огромната цифра, нейното имотно състояние от 2021 г. насам е намаляло почти наполовина.

Татяна Бакалчук е основател и собственик на Wildberries, най-големият онлайн търговец "на дребно" в Русия. Приходите на основната компанията Wildberry нараснаха с 41% през 2022 г., до 317 милиарда рубли, а нетната печалба надхвърли 10 милиарда рубли. Общият оборот от продажба на стоки и услуги се е увеличил с 98% през миналата година до 1,67 трилиона рубли. В края на 2022 г. общата площ на всички логистични съоръжения на компанията надхвърли 2,7 милиона квадратни метра. Други 850 000 кв. м складово пространство е на различни етапи на строителство.

В същото време, складовете на Wildberries съхраняват повече от 350 милиона различни стоки едновременно. Компанията доставя дневно над 10 милиона артикули на своите клиенти. До март 2022 г. Wildberries имаше офиси в 18 държави, включително САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания. До лятото на 2023 г. списъкът на страните, в които освен Русия работи компанията, е намален до шест - това са: Казахстан, Беларус, Армения, Узбекистан, Киргизстан и Израел.

Между първите, т.е. на второ място, се появи "изневиделица" в списъка на най-богатите жени в страната Татяна Литвиненко, като нейното имотно състояние се изчислява на 2,8 милиарда долара.

От май 2022 г. тя притежава 20,6% дял в най-големия производител на изкуствени торове в Русия "Фосагро". Съпругът на "новоизпечената" милиардерка е Владимир Литвиненко, който е на 40-то място в класацията на най-богатите бизнесмени в Русия.

Продават на търг имението на Сталин

Продават на търг имението на Сталин

На колко се оценява имотът, намиращ се край Москва

Третото място в списъка на най-богатиге жени в Русия заема дъщерята на бизнес партньора на Алишер Усманов, Андрей Скоч - Варвара Скоч. Нейното имотно състояние достига 2,5 млрд. долара. Варвара Скоч притежава 30% от холдинга USM.

Друг ново попълнение в "класацията" е Виктория Михелсон, чийто 1,2 милиарда долара й отреждат седма позиция. Тя е дъщеря на основателя на "Новатек" Леонид Михелсон, четвъртият най-богат бизнесмен в Русия.

Виктория Михелсон е собственик на компанията "Оптима", която според последните данни, притежава 2,3% от акциите на "Новатек" и 100% от "ГЕС-2", което е юридическото лице на "Дома на културата" в Москва.

Освен това, в "класацията" на най-богатите жени в Русия влизат: Марина Мордашова - с богатство от 1,85 милиарда долара и основен актив, акции на златодобивната компания Nordgold, както и Лидия Михайлова - със състояние от 1,55 милиарда долара и акции на бизнес групата "Черкизово".

По-нататък в "класацията" на най-богатите бизнес дами в Русия и съответно техния основен актив, следват още: Елена Батурина (nteco Management), Евгения Гуриева ("Фосагро"), Екатерина Федун ("Лукойл"), Людмила Коган (банка "Уралсиб"), Лидия Султеева ("Сибур"), Олга Белявцева ("Агроном-Градина") и др.