Точно колко богат трябва да сте, за да сте "богат"? Отговорът, разбира се, зависи от това кой пита. Но според Bloomberg, цитирайки банкери от САЩ и Великобритания, първата стъпка е да притежавате поне 25 милиона долара.

И става въпрос за средства, с които разполагате и може да инвестирате. Средства, за които може да си позволите да не пипате поне две или три тримесечия - или дори година и две - докато пазарите са на червено - без да рискувате съня си.

С 25 милиона долара, твърди изданието, може би - само може би - започвате да забогатявате.

За по-голямата част от човечеството 25 милиона долара изглеждат непосилна сума, но в ерата на хипербогатството и хипернеравенството, точно оттам започва "богатството" и тази сума купува услугите на елитните частни банкери.

Ако дадем пример с полетите, това е икономичната класа. Бизнес класата се равнява на 100 милиона долара, а първа класа - 200 милиона долара. Частен самолет? Това вече е един милиард долара.

Знаем, че неравенството между богатите и бедните и между богатите и наистина богатите само се увеличава, основно благодарение на продължилия години бичи пазар. Това, което се знае по-малко извън финансовите кръгове, е какво тези пари струват за банкерите, които се грижат за тези богатства.

Прагът, който трябва да прекрачите, за да може да се наречете наистина богат, се промени драстично през последните две десетилетия. През 1994 г., когато Питър Черингтън, който оглавява Citi Private Bank, за първи път започва работа във компанията, "три милиона се смятаха за супервисоко богатство в индустрията", спомня си той. "25 години по-късно минималната сума вече е 25 милиона".

Но не твърдим, че 25 милиона долара отварят всички врати. Abbot Downing, подразделение на Wells Fargo, работи с клиенти, които притежават поне 50 милиона долара в активи или поне 100 милиона долара общо богатство.