Създателят и изпълнителен директор на компанията за електрически автомобили Tesla - Илън Мъск, е на прага да изпревари създателя на Facebook Марк Зукърбърг като третия най-богат човек в света. Причината - акциите на Tesla скочиха с цели 13%, след като компанията се присъедини към престижния индекс на водещите американски компании S&P 500.

Последният скок на цената на акциите на Tesla, които вече се повишиха с почти 500% тази година, се очаква да увеличи състоянието на Мъск с около 15 милиарда долара до около 117,5 милиарда долара, пише The Guardian.

Tesla влиза в престижния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на индекса в историята

Tesla влиза в престижния клуб на S&P 500. И ще бъде най-скъпият нов член на индекса в историята

Това трябва да се случи на 21 декември

Това поставя 49-годишният предприемач на трето място в класацията на най-богатите хора на света Bloomberg Billionaires Index, изпреварвайки 36-годишния Зукърбърг, чието състояние се оценява на 106 милиарда долара. Към момента индексът поставя Мъск на четвърто място със 102 милиарда долара, но там все още не са добавени новите милиарди към богатството му след скока на акциите на Tesla с 13%.

По този начин само в рамките на тази година Мъск, който притежава 20% от акциите на Tesla и е собственик на ракетна компания SpaceX, е регистрирал увеличение на състоянието си с около 90 милиарда долара.

Единствените хора в света, които са по-богати от Мъск, са основателят на Amazon Джеф Безос със състояние от 184 милиарда долара и основателят на Microsoft Бил Гейтс със 129 милиарда долара. 

Мъск: Tesla беше на около месец от фалит

Мъск: Tesla беше на около месец от фалит

Периодът между средата на 2017 г. и средата на 2019 г., когато стартира Model 3, е екстремен

Сега Tesla има най-високата пазарна стойност от която и да е автомобилна компания в света. Компанията се нарежда дори пред гигантите Toyota, Volkswagen и General Motors, въпреки че произвежда много малко на брой автомобили в сравнение с посочените. Пример - Tesla очаква да достави до 500 000 превозни средства тази година, а това би било едва 5% спрямо Toyota, която има годишно производство от около 10 милиона превозни средства.