Илън Мъск може да плати едни от най-големите годишни данъци в историята. Това заяви той в социалната мрежа Twitter, цитиран от Business Insider.

Данъците върху опциите могат да надхвърлят 10 милиарда долара за тази година, според изчисленията на Bloomberg. Според Мъск той "ще плаща повече данъци от който и да е американец в историята тази година" в Twitter.

Мъск не получава редовна заплата или финансови бонуси, а големи пакети с опции за акции - например, когато компанията му Tesla постигне определени борсови резултати. Той е упражнил почти 15 милиона от 22,9 милиона акции на Tesla, които му бяха предоставени през 2012 г., и все още му остават 7,9 милиона, преди да изтекат през август 2022 г.

Мъск продаде и няколко имения в Калифорния тази година, което вероятно е донесло доходи, подлежащи на данъчно облагане.

Данъчната служба обаче не разкрива публично подобна информация за физически лица и ще е трудно да се разбере дали Мъск наистина плаща най-голямата данъчна сметка в историята.

Tesla се мести в Тексас

Tesla се мести в Тексас

Новата централа ще се намира в близост до новия завод за Model Y и Cybertruck, който е почти завършен

Дори Мъск да плати 10 милиарда долара данъци, това би било само малка част от богатството му. Основателят на Tesla и SpaceX e на първо място според Bloomberg Billionaires Index с богатство от 255 милиарда долара.

Разследване на ProPublica, публикувано през юни, установи, че милиардерът е платил 455 милиона долара данъци от 2014 до 2018 г., въпреки че богатството му е нараснало с 13,9 милиарда долара.