Мукеш Амбани, най-богатият човек в Азия, се присъедини към Джеф Безос и Илон Мъск в най-ексклузивния клуб в света - този на богаташите със състояние от над $100 млрд., пише Bloomberg.

Председателят на индийската Reliance Industries Ltd. влезе в групата от 11 мъже, след като акциите на конгломерата му достигнаха рекорд в петък. Сега той притежава $100,6 млрд., според Bloomberg Billionaire Index. И само за тази година той натрупа нови $23,8 млрд.

През 2005 г. Амбани наследи бизнес империята на баща си с интереси в рафинирането на петрол и петрохимикалите. Заставайки начело, 64-годишният Амбани търси начин да диверсифицира бизнеса и навлезе в търговията на дребно, технологиите и е-търговията. Телекомуникационното му подразделение, което стартира през 2016 г., днес е лидер на огромния индийски пазар.

Ритейл и технологичният бизнеси набраха около $27 млрд. миналата година, продавайки дялове на инвеститори като Facebook, Google, KKR и Silver Lake.

През юни Амбани направи и амбициозна заявка за навлизане в зелената енергия и заяви, че ще влага по $10 млрд. годишно през следващите три години. Миналия месец пък допълни, че компанията "агресивно" навлиза и в производството на по-евтин зелен водород. Планът съответства с желанието на премиера Нарендра Моди да превърне в Индия в световен хъб за чиста енергия, като по този начин намали и енергийния внос в страната, която е третият най-голям потребител на петрол в света.