Най-заможният човек в Азия - индиецът Мукеш Амбани, стана още по-богат, като успя да изпревари по нетно състояние титаните от Силициевата долина Илън Мъск и Сергей Брин, за да се превърне в шестият милиардер в света.

Председателят на конгломерата Reliance Industries, който успя да мине Уорън Бъфит по богатство през миналата седмица, в момента управлява активи за общо 72,4 милиарда долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Акциите на неговата империя успяха да удвоят стойността си от спада, който достигнаха през март, след като дигиталното подразделение на бизнеса му успя да привлече милиардни инвестиции от гиганти, като Facebook, Silver Lake и Qualcomm.

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

11 умопомрачителни факта, които показват колко богат е наистина най-богатият човек в Азия

Мукеш Амбани е първият азиатски представител в топ 10 на най-богатите хора в света

Конгломератът на Амбани, който преди години успя да се разрасне благодарение на инвестиции в енергийния сектор, но с бавни крачки той все повече залага на електронната търговия. Това идва успоредно с опитите на големите играчи на пазара да завладеят дял от гигантския индийски дигитален пазар.

Втората най-бързо развиваща се нация в света отчита нарастващ интерес от страна на гигантите от Силициевата долина. Последното доказателство за това е обявената от Google инвестиция за 10 милиарда долара.

За разлика от допълнителното забогатяване на Амбани, след спада на технологичните акции на американския пазар в понеделник съоснователите на Alphabet Лари Пейдж и Сергей Брин отчетоха свиване на нетното си богатство до съответно 71,6 и 69,4 милиарда долара.

Състоянието на Илън Мъск се оценява на 68,6 милиарда долара. Богатството на инвеститора Уорън Бъфет отчете спад през миналата седмица, след като дой даде 2,9 милиарда долара за благотворителност.