Мукеш Амбани е най-богатият човек в Индия от 12 години насам. Той е и най-богатият човек в цяла Азия според класациите на списание Forbes и тези на Bloomberg.

Индийският бизнесмен, председател и мажоритарен акционер в конгломерата на Reliance Industries има богатство на стойност 100 милиарда долара, което го прави деветата най-богата личност в света.

Богатството на Амбани се е удвоило през последните 10 години и той става по-богат през 2019 г., дори когато повечето от най-богатите хора в Индия са загубили. Състоянието му дори процъфтява през пролетта на 2020 г. на фона на пандемията от коронавирус, пише Business Insider.

Ето 11 умопомрачителни факти, които показват колко наистина е най-богатият човек в Азия.

 • Мукеш е удвоил над два пъти богатство си през последните 10 години.

През 2010 г. богатството му бе на стойност 27 милиарда долара, докато днес то е набъбнало до 68,4 милиарда долара според индекса на Bloomberg Billionaires.

 • Амбани е първият азиатски представител в топ 10 на най-богатите хора в света.

През 2020 г. богатството му надмина богатството на съоснователя на Oracle Лари Елисън и най-богатата жена в света, Франсоаз Бетенкорт Майерс, за да стане деветата най-богата личност в света на Fortune. Сега Амбани е точно едно място зад съоснователя на Google Сергей Брин, чието богатство е 68,5 милиарда долара.

 • Амбани и семейството му живеят в 27-етажен небостъргач в Мумбай, който струва приблизително 1 милиард долара за изграждането му. Това го прави едно от най-скъпите жилища в света.
 • Въпреки че повечето от най-богатите хора в Индия са загубили част от парите си миналата година поради по-бавния икономически растеж, Амбани добавя повече от 16,4 милиарда долара към богатството си по това време.

Автомобилната индустрия и други индустрии в Индия пострадаха през 2019 г., но богатството на Амбани продължи да нараства, до голяма степен благодарение на телекомуникационна му компания Jio, която сега има 388 милиона потребители, според Forbes.

 • Амбани е почти четири пъти по-богат от втория най-богат човек в Индия, Азим Премджи.

Премиджи, председател и мажоритарен акционер в ИТ компанията Wipro, притежава богатство на стойност от 16,8 милиарда долара.

 • Амбани става приблизително по-богат с 31,202 долара минута.

Това изчисление се основава на неговия ръст на богатството в размер на 16,4 милиарда долара през 2019 г., разделен на 525 600 - минутите за една година.

 • Доходите му през 2018 г. са били 7,2 милиона пъти повече от средната годишна заплата в Индия.

През 2018 г. средната заплата в Индия е била 162 744 рупии, или 2 283 долара, според проучване от 2018.

 • През 2019 г. Ambani изкарва средно почти 4,5 милиона долара на ден.

Изчисленията се базират на печалбата на милиардера за година равна на $16,4 милиарда.

 • Богатството на Ambani е по-голямо от БВП на Танзания

БВП на Танзания беше около 63,2 милиарда долара през 2018 г., сочат данните на Световната банка.

 • Всъщност нетната стойност на богатството му е по-голяма от БВП на Латвия, Ботсвана и Нигер - взети заедно

БВП на Латвия е 34,1 милиарда долара, на Ботсвана е 18,3 милиарда долара, а на Нигер 12,9 милиарда долара и общо 65,3 милиарда долара за трите страни.

 • Богатството на индийския милиардер го е направило приятел с влиятелни личности като Хилари Клинтън и изпълнителния директор на Google Сундар Пичай. И двамата са присъствали на сватбите на децата на Амбани.

Клинтън присъства на сватбата на дъщеря му Иша през 2018 г., а Пичай на сватбата на неговия син Акаш през 2019 г.

Мукеш Амбани е спечелил повече от половината сделки в телекомуникационната индустрия от началото на 2020-а

Най-богатият човек в Азия, който спечели 50% от инвестициите в телеком сектора за $30 милиарда

Той успя да привлече инвеститори като Facebook и KKR