Най-богатите хора в света загубиха солидна сума само са ден.

С 35 милиарда щатски долара в сряда се разделиха заможните, когато глобалните пазари на акции реагираха на политическите сътресения в САЩ, сочи индекът на Bloomberg за милиардерите по света.

Така например най-богатият човек Бил Гейтс, който притежава цели 86.8 милиарда долара остана с 1 милиард долара по-малко притежания, докато акциите на Microsoft се понижиха с 2.8 на сто.

Снимка 294471

Източник: Bloomberg

Съоснователят на Amazon Джеф Безос, чието богатство добави нови 4 милиарда долара от началото на седмицата, падна до №3 в списъка, след като загуби 1.7 милиарда долара, а акциите на онлайн търговеца на дребно тръгнаха надолу с 2.2 процента. Най-богатият европеец Амансио Ортега пък се раздели с 355 милиона долара, за да приключи деня на второ място с 83.2 милиарда долара състояние.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг беше най-тежко засегнат, загубвайки 2 милиарда долара, след като гигантът на социалните мрежи се раздели с 3.3 на сто от стойността на акциите си. Зукърбърг е петият най-богат човек на планетата с 62.3 милиарда долара според индекса.