Най-старото златно съкровище в света е изкопано едва през 1972 година и не е намерено в Месопотамия или Египет. За удивление на мнозина, то е открито в Североизточна България, близо до привлекателния, съвременен град Варна. Нещо повече, то е на повече от 6000 години.

Съкровището е открито във варненският халколитен некропол. Датира от края на 5-то и началото на 4-то хилядолетие пр. Хр. Смята се че находките от "Варненското злато" е най-старото технологично обработено злато в Европа и света.

Този факт показва, че в тази ранна епоха на усвояване на металообработването, на Балканите вече са съществували наченки на държавно образуване и се е появила царската институция.

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Древен Египет: Най-развитата и най-богата цивилизация, живяла някога на Земята?

Парадоксално във века на ракетите, компютрите и смартфоните, но наистина мнозина изследователи са на това мнение

Съкровището включва 850 златни предмета: диадема, обеци, огърлица, нагръдник, гривни, колан, златен чук, скиптър, златен модел на "бумеранг" или "сърп", две златни пластинки представящи животински фигурки, 30 стилизирани глави на рогато животно, златен астрагал (ашик). Т. нар. символични погребения на цар-жрец, който е магьосник ковач.

Предметите са били покрити със златотъкано покривало, украсено в краищата със златни апликации във формата на овнешки или кози рога. Положени са инструменти - шило и длето. Съдържа още глинени "маски" на човешки лица, чиито елементи са означени със злато - очи, уста, зъби и нос. "Лицата" са богато украсени с диадеми, обеци, огърлица, а цялото лице е покрито със златотъкан воал, украсен с дребни златни мъниста.

Количеството злато към днешна дата би се оценило на над половин милион лева, но всъщност струва много повече, предвид историческата му стойност. На практика е безценно.

Намереното злато е истинска сензация. По целият свят находките са известни с името "Съкровището на Варненският халколитен некропол", а цивилизацията, на която то е принадлежало "Културна Варна". Това е най-голямото количество на обработено злато от 5-то хилядолетие пр. Хр. в целия свят.

Последните изследвания показват, че варненското съкровище е първото свидетелство за човешка мисъл на нашата планета. Колкото и невероятно да звучи, цивилизацията, която е живяла по нашите земи е познавала златното сечение Фи и числото Пи.

Територията на днешна България е била обитавана от могъщи цивилизации, притежаващи много злато - симвор на власт, просперитет и могъщество. Затова определено е повод за гордост и историческо самочувствие.

Освобождението струва на България 32 тона злато

Освобождението струва на България 32 тона злато

Днес се навършват 144 години от Освобождението на България от Османско робство