Според относителното развитие на науката, обществото и държавата, редицата административни нововъведения, върховите и до днес постижения в строителството и архитектурата, хидромелиоративното земеделие Древен Египет е истински пионер на човешката цивилизация. Това може да се каже и по отношение неговото забележително за времето си високо ниво на развитие в изкуството, религията, митологията.

Изглежда на пръв поглед парадоксално във века на ракетите, компютрите и смартфоните, пише yandex.ru, но наистина мнозина изследователи са на мнение, че Древен Египет е най-развитата и най-богатата цивилизация, живяла някога на Земята.

Снимка 327945

Източник: iStock

Но защо Древен Египет е толкова специален ?

Има много неща в Египет, които там се появяват за първи път в човешката история, изпреварвайки с векове другите цивилизации, и това го прави уникален.

Например друг древен народ като шумерите не са строили такива мащабни пирамиди. Шумерите не са строили и невероятни храмове. Шумерите не са практикували медицина в същия мащаб като древните египтяни.

Повечето хора са изненадани от факта, че монотеизмът - вярата в един Бог, е предложен за първи път от египетския фараон Ехнатон. Или например мумифицирането. Никой и досега не е напреднал толкова далеч по този въпрос като Древен Египет. За тази цел е била създадена цяла наука.

Или египетската митология. Нито една митология не е толкова богата, колкото древноегипетската. Дори знаменитите гърци, друга развита древна цивилизация, са признавали почитали Древен Египет. Гръцките историци винаги са твърдели едно и също: ние получихме нашата цивилизация от Египет. Всеки грък е искал да проследи произхода си от египтяните.

Снимка 395754

Източник: EPA/БГНЕС

Египет е изградил успешна цивилизация за 3 хилядолетия около река Нил

И се е възползвал дори от пустинята. Всъщност тя е била неговата защитна отбранителна линия.

Египтяните са били изключително добри в управлението на природните и човешките ресурси. Те са създали 365-дневен календар, стройни и относително справедливи административни и данъчни системи, механизми за техния контрол и много други инструменти, необходими за да оцелеят и да процъфтяват цивилизациите.

Техните математици са били толкова изкусни, че големите гръцки представители на "царицата на науките", като Талес и Питагор, са учили в Египет.

Египтяните са постигнали значителен, скокообразен напредък в математиката, геометрията, счетоводството и данъчната система, металургията, астрономията, писането и медицината.

Те са изобретили хирургически инструменти, паста за зъби, часовници, козметика, папируса, мумифицирането, товарната рампа, плуга, мелницата и редица други неща, които след тях човечеството ползва с векове.

Снимка 218751

Източник: архив ЕПА

Египетското изкуство е едно от най-добрите и впечатляващите, най-яркото и колоритното в човешката история.

Има още много причини, поради които Древен Египет е наистина специален феномен и има неоспорим принос и най-високо ниво в развитието на човешката цивилизация.