Мнозина от най-богатите хора в света не са имали никак лесен път към успеха. Те са водили труден, а понякога и крайно беден живот, понасяйки тежки удари от съдбата, но успявайки да се преборят и да постигнат благоденствие.

Това важи особено за хора, които сами са натрупали състоянието си. Такава е и 48-годишната Джоу Кънфей, основател и ръководител на технологичната компания Lens Technology. Със своите 7.4 млрд. долара тя е най-богатата жена в света, която сама е спечелила парите си, според списание Forbes.

Родена в село в провинция Хунан в Източен Китай, Джоу има трудно детство. Когато е едва 5-годишна, тя губи майка си, а баща й ослепява и губи един от пръстите си при трудова злополука.

Младата Джоу, докато работи във фабриката за часовници в Шънджън

Източник: Lens Technology

Младата Джоу, докато работи във фабриката за часовници в Шънджън

Принудена от обстоятелствата, Джоу се научава да оцелява сама. "Трябваше непрестанно да мисля за това къде е следващото ми хранене и как ще го получа", спомня си тя.

За да получи обучение, Джоу напуска училище на 16-годишна възраст и се мести в град Шънджън в Южен Китай, за да работи във фабрика за часовници през 1986 г. По-късно е повишена в мениджърска роля. Тя обаче има по-големи мечти.

През 1993 г. с 20 000 хонконгски долара спестявания (около 2550 щатски долара), Джоу и 8 от членовете на семейството й създават работилница за ситопечат в 3-стайния им апартамент в Шънджън, който им служи както като работно, така и като жизнено пространство. Точно в този апартамент тя стартира първата си компания.

Снимка 351220

Източник: Getty Images

10 години по-късно Джоу е изградила собствена фабрика за лещи за очи и има 1000 работници. Съдбата й истински се променя през 2003 г., когато получава обаждане от Motorola с предложение да стане доставчик на американската компания.

Тя приема поканата, която й помага за разрастването на бизнеса й в международен мащаб. Вече изпълнителен директор на Lens Technology, Джоу е изградила империя за производство на продукти от стъкло за технологични гиганти като Tesla, Apple, Samsung и Huawei.

Настоящата милиардерка приписва успеха си на главно на едно качество - постоянството. "Най-голямото ми предизвикателство беше, когато победих конкурентите и спечелих договора с Motorola през 2003 г.", спомня си тя.

Снимка 351218

Източник: Lens Technology

Джоу току-що е започнала сериозен бизнес, а финансите на компанията й не са особено гъвкави, но иска да гарантира, че партньорството ще се реализира. Тя продава къщата си и други свои ценности, за да отговори на изискванията на Motorola. Въпреки това все още й липсва необходимото финансиране и започва да се отчайва.

Именно това е най-тъмният момент от нейния предприемачески живот. "Стоях на перона на станцията Hung Hom в Хонконг и сякаш не бях на себе си. Почти скочих (от перона, б.р.), мислейки си, че когато изчезна, всички проблеми също ще изчезнат", признава Джоу.

Но точно тогава получава телефонно обаждане от дъщеря й, което я връща обратно в реалността. "Осъзнах, че заради семейството и служителите ми не мога да се откажа. Трябваше да продължа", споделя тя. С помощта на Motorola Джоу преодолява финансовите проблеми.

Първичното публично предлагане на Lens Technology

Източник: Lens Technology

Първичното публично предлагане на Lens Technology

През 2004 г. компанията й Lens Technology продава повече от 100 милиона компоненти само за модела Motorola V3 - мобилният телефон с плосък екран с емблематичния поздрав "Hello Moto". През 2007 г. покривното стъкло на Джоу надделява над тези на други китайски производители, за да стане основен доставчик на Apple.

На 18 март 2015 г., 22 години след стартирането на домашната работилница в 3-стайния апартамент, компанията на Джоу Lens Technology става публична. Днес дружеството е оценено на 11.4 млрд. долара и има над 82 000 служители в Китай.