Майк Линч беше смятан за британския Бил Гейтс. Този технологичен магнат, който създаде софтуерен гигант и го продаде на Hewlett-Packard, прекара последните 10 месеца с електронна гривна, завързана на глезена му, и двама въоръжени пазачи, които наблюдаваха всяко негово движение. От тази седмица той ще води трудна битка за свободата си, тъй като рискува да отиде в затвора за следващите 25 години, пише Money Review.

Линч основава Autonomy през 1996 г. Компанията разработва софтуер, който може да извлича информация от неструктурирани източници като телефонни обаждания, имейли и видеоклипове. 

Когато беше продадена на HP през 2011 г., Autonomy беше най-голямата софтуерна компания във Великобритания. И тъй като тогава HP беше известна предимно като компания за технологичен хардуер, придобиването на Autonomy беше представено на Wall Street като огромна сделка за бъдещето на американския гигант. Това беше възможност за разнообразяване на дейностите и разширяване на софтуера.

Но година по-късно HP отписа 8,8 милиарда долара от стойността на Autonomy и заяви, че е била измамена да плати повече, отколкото си струва.

Обвиненията в измама са изненадващо развитие в личната история на бизнесмен, който някога е бил гордостта на Великобритания. Autonomy е ярък пример на технологичната сцена в Обединеното кралство, като самият Линч е награден с престижния Орден на Британската империя за заслуги към бизнеса през 2006 г. През 2011 г. той е назначен в Съвета за наука и технологии на тогавашния министър-председател Дейвид Камерън , докато служи в борда на Би Би Си.

Сега той е призован да докаже, че най-големият успех в кариерата му, придобиването на Autonomy от Hewlett-Packard, не е изграден върху куп лъжи.

HP твърди, че е открила "сериозни счетоводни нередности, пропуски при разкриване на информация и откровени погрешни твърдения в Autonomy", които са се случили преди придобиването.

Линч каза, че е шокиран от обвиненията. "Категорично ги отхвърляме. В това няма нищо вярно", каза той пред BBC, обвинявайки новия собственик на Autonomy в много лошо управление. Според него HP използва тези обвинения като разсейване за слабите си резултати.

Коя стана първата жена в света с богатство над $100 милиарда

Коя стана първата жена в света с богатство над $100 милиарда

Първото място в актуалната класация на Bloomberg Billionaires Index остава за Илън Мъск с 232 млрд. долара

Британските власти започнаха разследване по случая, който беше приключен през 2015 г. Службата за сериозни измами стигна до заключението, че няма достатъчно доказателства, за да оправдае присъда и прехвърли юрисдикцията върху аспекти на случая на американските власти.

През 2016 г. САЩ обвиниха Сушован Хюсеин, който е бил главен финансов директор в Autonomy, в измама. Хюсеин беше признат за виновен през април 2018 г. по 16 обвинения в измама и осъден на пет години затвор през 2019 г.

Американското правосъдие се обърнал и срещу шефа му - през ноември 2018 г. съд повдигна обвинения срещу Линч.

Бизнесменът се опита да избегне екстрадиция в САЩ, но безуспешно, в резултат на което от миналия май е под домашен арест в луксозна къща в Сан Франциско.

Топ 10 на градовете по света с най-много жители с богатство от над $30 милиона

Топ 10 на градовете по света с най-много жители с богатство от над $30 милиона

Къде живеят най-богатите сред нас

Сега той ще трябва да докаже в съда това, което е твърдял през цялото време: смъртта на Autonomy не е резултат от собствената му измама, а лошо управление от страна на HP след придобиването. "Те уволниха 100-те най-добри души в Autonomy и доведоха куп стажанти", за да продават нейните продукти, каза той пред The ​​New York Times през 2012 г.

През следващите седмици 12 съдебни заседатели в Сан Франциско ще изслушат аргументите от двете страни - и ще решат на кого да вярват.