Пет руски магната с инвестиции в газта, петрола и металите завършиха 2019 г. с най-голям ръст на личното състояние, показват данни на Forbes Russia. Общо, петимата са натрупали нови $26,9 милиарда и са сред 6-те най-богати в страната.

На първа позиция е Владимир Потанин, който е забогатял със $7,8 милиарда. Той е шестият най-богат руснак с лично състояние от $23,8 милиарда. Ръстът от една трета се дължи отчасти и на дела му в от 30 процента в най-големия в света производител на никел и паладий Norilsk Nickel.

На втора позиция е Леонид Микелсон, най-богатият по официални данни руснак, със състояние от $27 милиарда. Той е акционер в производителя на газ Novatek и в Sibur - най-голямата руска петрохимическа компания. Той е спечелил нови $5,9 милиарда.

Вагит Алекперов увеличава богатството си с $5,3 милиарда до общо $23,8 милиарда. Той е директор на втория най-голям петролен производител в страната - Lukoil.

С $4,1 милиарда расте състоянието на Генади Тимченко, до общо $22,7 милиарда. Акционер в Novatek, Sibur и строителната Stroytransgaz.

Почетното пето място в за Алексей Мордашов. Четвъртият най-богат руснак вече притежава $20,2 милиарда, след като увеличи състоянието си с $3,8 милиарда през 2019 г. Голяма част от него идва от производителя на стомана Severstal. Той увеличи и дяловете си в европейския туроператор TUI и руската верига супермаркети Lenta.