Рядък представител на швейцарския производител Patek Philippe стана най-скъпият часовник, продадван някога на търг. Луксозният аксесоар бе закупен за сумата от 11 милиона долара по време на аукцион в Женева.

Новият притежател на часовника придоби артикула, като отброи за него сума три пъти по-висока от оценката му за 3 милиона долара, предаде Bloomberg.

Артикулът е изработен от неръждаема стомана и е един от общо четирите съществуващи по рода си екземпляри. Наддаването приключи след 13 минути в дуел между двама кандидати, които се бореха за притежанието му.

Редките часовници в стил винтидж са облагодетелствани от техния недостиг на пазара, докато съвременните производители на луксозните аксесоари преживяват най-лошия спад в търсенето от години.

Производителите като Cartier е трябвало да изкупят обратно модели, които не са успели да продадат, след като индустрията е произвела повече от 20 милиона часовници годишно в продължение на две десетилетия.

Партидата с номер 1518 е часовник от типа хронограф с непрекъснат календарен механизъм и регулира високосните години. Ценните си артикули Patek Philippe произвели през 1943 година.

Предишната рекордна цена на часовник за китка, продаден по време на търг, е 7 300 000 долара, като модел на Patek Philippe бе продаден от Phillips през ноември миналата година.