Един руски магнат се бори да докаже, че той е собственик на луксозна вила във фрески ски курорт. Но въпреки това бизнесменът трябва да плаща данъци за имота, разказват от Bloomberg.

След редица дела през последните четири години през този месец съдът в страната е постановил бившият руски сенатор Виталий Малкин да плати 1,7 милиона долара под формата на налози за имота, който е изчисляван на стойност от 31,7 милиона евро или 35 милиона долара.

Това е един от няколко подобни случаи във Франция, при които е отсъдено, че трябва да бъде платен данък в размер на 3% от стойността на имот, който е бил купен чрез "кухи" фирми с цел да се избегне облагането му. Въпросният данък е въведен с цел да предотврати опитите на заможни купувачи да избягват традиционния данък върху богатството.

Със същото изискване е трябвало да се съобрази и друг руски милиардер - Искандар Махмудов. Той е трябвало да плати 1,56 милиона евро под формата на налози заради имот в Кот д"Ивоар.

Казусът с Малкин обаче е по-заплетен, като в същото време съдът е постановил, че той не е успял официално да докаже, че е собственик на фирмата, която е придобила вилата.

"Въпреки това всеки знае, че именно той е собственикът, според данъчните собствеността не е доказана спрямо изискванията на френското законодателство", обясняват от адвокатска кантора, базирана в Париж. До голяма степен това е свързано с факта, че компанията купувач е регистрирана в Люксембург, който е "данъчен рай".

Виталий Малкин успява да натрупа своето богатство като съосновател на банката "Российский кредит", създадена в началото на 90-те години, която по-късно се превръща в най-голямата в страната. Той става сенатор през 2004 година, но 9 години по-късно е принуден да се оттегли след като получава обвинения заради двойно гражданство и притежанието на имоти в чужбина.

Към днешна дата той е гражданин на Монако, а нетното му богатство е изчислявано на 1 милиард долара, според данни на Forbes към 2020 година.