Предприемачът Илън Мъск имаше една невероятна 2020-а, но новата година започва още по-добре за него. А основно това се дължи на факта, че той е на една крачка от това да се превърне в най-богатият човек в света.

Последното рали на акциите на Tesla в сряда, след което те поскъпнаха с 2,8% към стойността си, го постави на дистанция от едва 3 милиарда долара зад основателя на Amazon Джеф Безос, който в момента е на първо място по богатство в света, сочат данни на Bloomberg Billionaires Index.

След новия скок сега нетното състояние на Мъск възлиза на 181,1 милиарда долара към сряда, което означава, че при нов скок на акциите той може да изпревари Безос, който е на тази позиция от 2017 година насам.

Постигането на това би се превърнало в кулминацията на едни наистина неочаквано успешни 12 месеца за Мъск. Само за последната година богатството му се увеличи с над 150 милиарда долара или с най-бързия възможен темп в историята.

Шонг Шеншен, който стана по-богат от Уорън Бъфет

Доскоро непознатият китайски предприемач, който вече е по-богат от Уорън Бъфет

Той е на крачка от това да влезе в претижната група на хората с над $100 милиарда

Основен принос за това имаше рекордното поскъпване на акциите на Tesla, като за последните 12 месеца тяхната цена нарасна със 743%. През декември те бяха добавени и в основния индекс S&P 500 на "Уолстрийт".

От Bloomberg обаче посочват една малка подробност, която може да донесе още няколко десетки милиарда към сметката на Мъск. Той е собственик на 20% дял в производителя на електромобили, но също така то притежава около 40 милиарда долара под формата на нереализирани печалби от опции на акции.

Изминалата 2020 година обаче не беше толкова успешна само за него. Топ 500 на най-богатите хора в света успяха да добавят рекордните 1,8 трилиона долара комбинирано богатство през този период, което бележи 31% ръст в сравнение с предходната година.

Забогатяването обаче не беше пропорционално, като топ 5 на най-заможните хора в света забогатяха със 100 милиарда долара, докато останалите в топ 25 добавиха едва 50 милиарда долара.