Последните месеци са повече от успешни за предприемача Шонг Шеншен, чието име доскоро беше почти непознато извън пределите на Китай. Към днешна дата той е толкова богат, че успя да изпревари американският инвеститор Уорън Бъфет по нетно състояние в началото на новата година.

Шонг Шеншен успя да спечели няколко десетки милиарда долара през последните месеци, след като основаният от него производител на бутилирана вода Nongfu Spring дебютира на борсата.

Само през първите 2 дни на търговия през новата 2021 година книжата на компанията са поскъпнали с 18%. Това идва в добавка на над 200% ръст в цената им от първичното публично предлагане през септември.

В резултат на това Шонг Шеншен вече е шестият най-заможен човек в света, като според данните на Bloomberg Billionaires Index той е добавил 13,5 милиарда долара към нетното си състояние през последните няколко дни.

Общо то вече достига 91,7 милиарда долара, което го поставя пред Уорън Бъфет и непосредствено след Марк Зукърбърг. По-малко от 10 милиарда долара пък го делят от престижната група на хората с над 100 милиарда долара в света, в която за първи път в историята влизат петима души - освен Зукърбърг още Бернар Арно, Бил Гейтс, Илън Мъск и Джеф Безос.

Бившият строител, а по-късно журналист, който стана най-богатият човек в Китай

Бившият строител, а по-късно журналист, който стана най-богатият човек в Китай

Как го постигна Шонг Шеншен

Трябва да се отбележи и още едно постижение за Шеншен - това е едва вторият път, когато китайски гражданин влиза в топ 10 на най-богатите хора в света. За последно това успя да направи Уанг Джианлин през 2015 година, когато се нареди на 8-мо място.

Китайският предприемач е основател и мажоритарен собственик на Nongfu Spring, но също така през миналата година той успя да придобие производителят на ваксини Beijin Wantai Biological, чиито акции са поскъпнали с 2500% от април насам.

Благодарение на успеха на неговата компания, както и на инвестициите му, само преди дни Шонг Шеншен успя да "детронира" индийския магнат Мукеш Амбани и да се превърне в най-богатият човек в Азия. Нещо повече - Nongfu Spring превърна още четирима души от неговото семейство в едни от най-заможните хора на континента.

След дебюта ѝ на борсата по-малката му сестра, както и трима души от семейството на съпругата му вече са милиардери, след като всеки от тях притежава дял от около 1,4% от компанията, изчисляван на 1,3 милиарда долара.

Собственик на бизнес за бутилирана вода изпревари Джак Ма и стана най-богатия китаец

Собственик на бизнес за бутилирана вода изпревари Джак Ма и стана най-богатия китаец

Богатството на Шонг нараства с 51,9 милиарда долара през 2020 г.