Семейство Ротшилд, някогашните финансисти на империята на Хабсбургите, продава последното си парче земя в Австрия, прекратявайки 200-годишната история на подеми, падения и войни.

Семейният клон, представляван от наследничката Бетина Бър, се е съгласил да продаде около 7000 хектара гори в района на Долна Австрия, на базираната във Виена опаковъчна фирма Prinzhorn Holding, според трима души, запознати с сделката, пише Bloomberg.

Гората - около 20 пъти по-голяма от Централния парк на Ню Йорк - е част от имот, закупен през 1875 г. от барон Алберт фон Ротшилд. Нацистите завладяват земята, след като Германия окупира Австрия през 1938 г. и част от нея бива върната на семейството след Втората световна война. Наследникът на Ротшилд Бетина се завръща и живее там до смъртта си през 2012 г. Два клона на семейството разделят имението и сега и двете части ще бъдат продадени на Prinzhorn, която купи съседна гора преди година.

Фамилията Ротшилд продаде огромен имот в историческа сделка

Фамилията Ротшилд продаде огромен имот в историческа сделка

Площта на земите е 16 пъти по-голяма от Сентръл парк в Ню Йорк

"Това слага край на 200-годишна връзка", казва Роман Сандгрубер, историк, който миналата година написа книгата "Ротшилд - Възходът и падането на космополитна виенска семейство". "Хабсбургите уважавали семейството, издигнали ги до благородства, тъй като се възползвали от финансовото им познание. Католическите Хабсбурги обаче винаги са били на известно разстояние от еврейското семейство Ротшилд."

Саломон Ротшилд започва да прави бизнес във Виена около 1815 г. Семейството бързо става най-големият финансист на империята на Хабсбургите, инвестира в железниците и се превръща в най-големия собственик на земя в продължение на десетилетия. Внукът на Саломон Алберт се счита за най-богатият човек в Европа през 1910 година.

Състоянието на семейството се стопи в световната икономическа криза от 30-те години на миналия век, когато тяхната банка Creditanstalt банкрутира и трябваше да бъде поета от държавата. Пагубен момент за семейството е окупацията на нацистите на Австрия, когато собствеността на семейството е отнета.

Централата на Creditanstalt бе продадена от UniCredit Bank Austria през 2014 г. и в момента се превръща в супермаркет от висок клас. Бър, дъщерята на Лоорм, през 2015 г. дари на Бостънския музей на изящните изкуства произведения, които са били разграбени от нацистите и върнати на семейството.

Австрия и семейството постигнаха мир през последните няколко десетилетия, казва Сандгрубер. "Отношенията между семейството и Австрия не бяха от най-добрите, но се постигна известно подобрение след окончателните реституции на изкуството преди около 20 години," казва той.

Плановете на купувача

Купувачът на втората собственост на Ротшилд, Корд Принцхорн, ще обедини двете семейни гори. Миналата година той купи по-малката част с размери от 5 400 хектара за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част на гората е малко по-висока от първата, според източници.

Принцхорн започва с малка хартиена фабрика в Питен, на около час от Виена, през 1853 г. Бащата на Корд Принцхорн разраства компанията в европейски играч, след като я поема през 70-те и тя се разширява в Европа и в държави като Турция.

Гората, която Prinzhorn купува е пълна с исторически ложи, построени преди около 120 години, и се намира в един от най-популярните туристически местности за разходка и риболов около Виена. Докато Prinzhorn казва, че вижда горите като дългосрочен актив и като възобновяем източник на суровина, той също иска да запази историческите сгради и да поддържа земите като пространство за диви животни и място за разходки.