Когато председателят на Samsung Electronics Лий Кун-хи почина през октомври на 78-годишна възраст, богатството, което остави не бе централен въпрос за почернената му съпруга и деца.

Шест месеца по-късно обаче финансовите последствия сега добиват все по-голяма значимост. Вдовицата Хонг Ра-хи и трите ѝ деца, включително вицепредседателят на компанията Лий Дже-Йонг, който е в затвора, се подготвят да платят най-големият данък наследство в историята на Южна Корея — сума, която вероятно ще надхвърли $10 млрд., пише Nikkei.

Крайният срок е този петък, а вниманието е насочено и към разпределението на богатството на доскорошния най-богат човек в страната. Резултатът ще определи дали те ще успеят да задържат контрола над Samsung Group, най-популярният и мощен chaebol, или семеен конгломерат. Бизнесът е основан преди повече от осем десетилетия от Лий Бюнг-чул, бащата на Лий Кун-хи.

Налогът само за акциите на Лий Кун-хи бе потвърден на 11 трлн. вона ($9,87 млрд.; 1 вон се равнява на $0,00090). Той остави след себе си и множество недвижими имоти, включително две къщи в централен Сеул, чиято стойност е 40,8 млрд. вона и 34,2 млрд. Неговата половина от увеселителния парк Everland в южната част на града се изчислява на 2 трлн. вона.

Над 13 хил. произведения на изкуството също ще преминат под контрола на семейството и ще бъдат обложени. Изчислява се, че те струват над 2,5 трлн. вона. Местните медии съобщават, че семейството може да дари част от тях и така да избегне плащането на данъци.

Буквата на закона гласи, че вдовицата ще получи една трета от общото наследство, а трите деца останалите две трети. Те включват още и дъщерите Лий Бу-джин, CEO на луксозните Hotel Shilla и Лий Сео-хун, председател на Samsung Welfare Foundation.

Анализатори допускат, че семейството обаче е постигнало споразумение Лий Дже-Йонг, който въпреки позицията си се смята за де факто лидер на Samsung Electronics, ще получи най-голям дял. Официална информация се очаква преди петък.

Семейство Ку, което контролира конгломерата LG Electronics, постигна подобно споразумение след смъртта на председателя Ку Бон-Му през 2018 г. Синът му Ку Кван-мо получи над 70% от дела на бащата си и циментира контрола си.

Лий Кун-хи контролираше Samsung чрез сложна мрежа от компании. Той притежаваше 4,18% дял в Samsung Electronics, ядрото на групата, както и 20,76% от Samsung Life Insurance и 2,88% от Samsung C&T, де факто холдинговата компания.

Общите приходи на Samsung Group — 59 компании с бизнеси в производството на електрониката, производството на кораби, строителството, биофармацевтиката и застрахователната дейност, отговаря за 20% от икономиката на Южна Корея.

Под натиск от властите през последните години Samsung започна да опростява акционерната структура, но тя остава все така оплетена.

Ключов въпрос е как Лий Дже-Йонг ще плати данъка. Той може да отложи част от плащането в рамките на пет години, но трябва да внесе 1 трлн. вона до петък, ако наследи половината.

Продажбата на акции от Samsung не се смята за реалистичен вариант, тъй като ще отслаби контрола му. И вероятно той ще прибегне към заеми от банки. Но дори и да успее, процесът ще бъде труден. 52-годишният мъж е в затвора, където излежава присъда от 2,5 години за подкуп и присовяване.