Изпълнителният директор на Tencent Ма Хуатенг официално е най-богатият човек в Китай. Технологичният магнат е класиран най-високо сред милиардерите в страната си в Global Rich List, изготвен от базираната в Шанхай фирма за изследване на богатството Hurun Report.

Състоянието на Хуатенг нарасна повече от 2 пъти през последната година, достигайки 47 милиарда долара. Основен двигател на забогатяването му е телекомуникационният гигант Tencent, чиято дейност е свързана с различни интернет услуги като социални мрежи, музика, онлайн игри, платежни системи, електронна търговия и др.

Хуатенг е съосновател на компанията, управлява я и притежава 9% от акциите й. Стойността на ценните книжа се покачи с повече от 100% през миналата година. Успехът на Tencent не е случаен - тя разработва изключително популярното приложение WeChat, което има почти 1 милиард потребители в Китай и по цял свят.

Шефът на китайската Tencent вече е по-богат от основателите на Google

Шефът на китайската Tencent вече е по-богат от основателите на Google

Компанията скоро изпревари Facebook по пазарна капитализация

Със своите 540 млрд. долара пазарната стойност на китайската компания е по-голяма от тази на Facebook - американският й конкурент, с който често я сравняват.

Но Ма е далеч зад изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, чието богатство е в размер на 79 млрд. долара. Зукърбърг е четвъртият най-богат човек в света след Джеф Безос, Бил Гейтс и Уорън Бъфет.

Ма, който е известен с навика си да стои извън фокуса на общественото внимание и рядко дава интервюта, е 15-ият най-богат човек в света. Китайският магнат често е наричан с пpяĸopа Πoни, идвaщ oт aнглийcĸия пpeвoд нa фaмилнoтo мy имe, ĸoeтo oзнaчaвa "ĸoн".

В Китай вече има нов най-богат човек

В Китай вече има нов най-богат човек

Хуи Ка Ян има компания за недвижими имоти

Специалисти по компютърни науки от Университета Шенжен в Южен Китай, той работи в областта на пейджърите за известно време. През 1998 г. създава Tencent, която с годините се превръща в една от най-проспериращите компании в Китай и цял свят.

Пони Ма изпреварва магната в областта на недвижимите имоти Хуи Ка Ян, притежаващ 41 млрд. долара. Предприемачът е президент и главен акционер на строителния гигант Evergrande Group, чиито акции нараснаха с повече от 300% през последните 12 месеца.

Броят на милиардерите в Китай набъбва с невероятна скорост. За последната година в страната са се появили 200 нови милиардера - по около 4 на седмица. Така Китай вече е дом на повече от 800 милиардери - или почти 50% повече от тези в САЩ, според данните на Hurun.

Луксозният живот на най-богатите китайски милиардери

Луксозният живот на най-богатите китайски милиардери

Повечето от тях са се издигнали от нулата

Технологичните индустрии са в основата на бума на забогатяването на китайците. "Има много млади хора, които започват много динамични бизнеси - и оттам идва енергията", заяви пред CNN Рупърт Хоогеверф, президент и главен изследовател на Hurun Report.

Основателят на гиганта в електронната търговия Alibaba Джак Ма е четвъртият най-богат човек в страната. Богатството му е нараснало с 10% през последната година до 32 млрд. долара.

Магнатът в недвижимите имоти Уанг Джианлин, който беше най-богатият китаец преди 2 години, пада до 8-о място. Състоянието на президента на Dalian Wanda Group спада с 10% до 27 млрд. долара, тъй като бе принуден да продаде значителна част от активите си по цял свят.