Хуи Ка Ян е новият най-богат китаец. Основателят на Evergrande, компания за недвижими имоти, вече притежава 43 милиарда долара, сочи последният списък на богаташите на Hurun China.

Той измества от първото място магната Уанг Джанлин с бизнеси също в недвижимите имоти и шоу бизнеса, който се срина до пета позиция, след като богатството му намаля с почти 30% до 23 милиарда долара.

През последната година Хуи Ка Ян увеличи богатството си с впечатляващите 272%. Той притежава 70% от Evergrande, която поскъпна с 450% от началото на 2017 г. Причината е в повишаващите се цени на имотите в Китай - въпреки опитите на правителството да охлади пазара. Компанията обаче има почти 50 милиарда дълг към края на 2016 г., което внася съмнение дали ще успее да продължи да расте устойчиво.

Хуи Ка Ян не е единственият, който успя да спечели от бума на цените на имотите. Ян Хайн, 36-годишната наследница на компанията Country Garden и най-богата жена в Китай, утрои богатството си до 24 милиарда долара. В цялата страна тя е четвърта по богатство.

Пони Ма, основател на гиганта Tencent, се изкачи до втора позиция с ръст от 50% до 37 милиарда долара. Джак Ма, основател на Alibaba, изпадна до трето място с 30 милиарда долара.