Невижданият просперитет на Китай и превръщането му в световна икономическа суперсила даде възможност на някои от гражданите му да натрупат огромни богатства, които не спират да растат. Само за последната година състоянието на най-заможните хора в страната нарасна 4 пъти повече от миналата до 42.5 млрд. долара, според данни на Forbes.

Петимата най-богати в Китай са мъже, които сами са натрупали състоянието си. Повечето от тях не се страхуват да демонстрират богатството си, харчейки парите си за частни самолети, яхти и пищни събития с участието на филмови звезди, както и други символи на висок обществен статус.

5. Уанг Уей - 21.1 млрд. долара

Снимка 324273

Източник: Getty Images

Уанг Уей е президент на SF Holding, китайският аналог на FedEx. Той е увеличил богатството си с почти 6 млрд. долара само през последните 6 месеца. Както много от най-богатите хора в Китай, Уанг започва от нулата. В началото на 80-те години той е шофьор в куриерска фирма и разнася пратки из Хонконг.

Въпреки огромните си възможности, Уанг избягва публичността и страни от общественото внимание. South China Morning Post твърди, че е единственият вестник, който някога го е интервюирал. "Когато SF започна да доставя пратки през 90-те години на миналия век, това все още беше незаконна дейност, наречена "черна доставка", разказва Уанг пред SCMP през 2011 г.

Снимка 324296

Източник: Getty Images

"Родителите ми бяха университетски преподаватели в континентален Китай, но техните научни постижения не бяха признати, когато се преместихме в Хонконг, когато бях малък. Така че започнахме от нулата", споделя той.

Неговият голям пробив се случва по време на избухването на вируса Sars през 2003 г. Тогава властите налагат забрани за пътуване със самолет и превоз на пратки, което е тежък удар за авиокомпаниите. Уанг обаче успява да си осигури лиценз за чартърни полети и да продължи доставките. Сега компанията му доставя стоки до 200 държави.

4. Уанг Джианлин - 25.1 млрд. долара

Снимка 324278

Източник: Getty Images

Впечатляващият милиардер Уанг Джианлин се вози в пищни частни самолети и притежава Sunseeker - луксозната британска марка яхти, популярна от филмите за Джеймс Бонд.

През 2015 г. той отпразнува сключването на сделка за 1.2 млрд. долара, като си направи дискотека с шампанско и многобройни манекенки в един от най-луксозните хотели в Пекин, започвайки още от сутринта. Милиардерът натрупва по-голямата част от богатството си благодарение на сделки с недвижими имоти.

Снимка 324276

Източник: Getty Images

Баща му е военен герой, който се е бил заедно с Мао Дзедун по време на Китайската гражданска война. Едва 15-годишен младият Уанг следва баща си в Народната освободителната армия, където прекарва 16 години, издигайки се от обикновен граничар до командир на полк. Сега той живее луксозен живот с любезното съдействие на неговата Dalian Wanda - най-голямата частна компания за недвижими имоти в света.

Тъй като не му е достатъчно да доминира в недвижимите имоти, той се насочва и към развлекателния бизнес. Той кани Леонардо Ди Каприо, Кейт Бекинсейл и Джон Траволта, за да участват в откриването на неговия мини Холивуд за 8 млрд. долара в Кингдао през 2014 г. Това е най-големият комплекс от филмови студиа в света. Освен това Уанг притежава 20% от футболния клуб Атлетико Мадрид.

3. Джак Ма - 39.9 млрд. долара

Освен в бизнеса, Ма се справя доста добре и на сцената

Източник: Getty Images

Освен в бизнеса, Ма се справя доста добре и на сцената

Докато Стив Джобс е известен с представянията на новите продукти на Apple, създателят на Alibaba Джак Ма издигна сценичните изяви на ново, още по-високо ниво. Китайският милиардер се включи по оригинален начин в събитието, отбелязващо юбилея на компанията му през септември, влизайки в ролята на Майкъл Джаксън от клипа на песента Dangerous. Ма танцуваше пред 40 000 свои служители, облечен в точно копие на прочутия костюм в черно и златисто на Краля на попа.

Милиардерът като Майкъл Джаксън

Източник: Getty Images

Милиардерът като Майкъл Джаксън

Но животът на Ма не винаги е бил толкова бляскав. Като по-млад бившият учител по английски претърпява тежки провали и е отхвърлен на цели 30 интервюта за работа, включително и кандидатствайки в KFC. Създаването на Alibaba, превърнала се в един от гигантите в електронната търговия, му отваря вратите към успеха. Той се превръща в най-богатия човек в Китай и запазва тази позиция в продължение на няколко години.

Ма умее да прави шоу

Източник: Getty Images

Ма умее да прави шоу

Въпреки че увеличи състоянието си с повече от 1/3 през тази година, Ма падна до трето място в списъка на най-богатите китайци. Основателят на Alibaba все още изостава от колегата си Джеф Безос - създател на Amazon и пионер на електронната търговия, който увеличи състоянието си до над 95 млрд. долара, превръщайки се в най-богатия човек в света.

Световни звезди са чести гости на милиардера

Източник: Getty Images

Световни звезди са чести гости на милиардера

Джак Ма и неговата компания са основната движеща сила зад Деня на необвързаните - събитие за пазаруване, което се превърна в глобален феномен. То засенчи Черния петък и Кибер понеделника, отчитайки няколко пъти по-големи продажби. Телевизионното гала събитие, съпътстващо този ден, включва участия на Дейвид и Виктория Бекъм, Никол Кидман, Скарлет Йохансон, Даниъл Крейг, Кобе Брайънт и много други известни личности.

Денят на необвързаните е най-важният ден в годината за Alibaba

Източник: Getty Images

Денят на необвързаните е най-важният ден в годината за Alibaba

Успешни инициативи като Деня на необвързаните помогнаха на Alibaba да счупи рекордите на капиталовия пазар, правейки най-голямото първично публично предлагане през 2014 г. на Уолстрийт.

2. Хуи Ка Ян - 40.8 млрд. долара

Снимка 324285

Източник: Getty Images

Богатството на магната в недвижимите имоти Хуи Ка Ян се увеличи с феноменалните 32 млрд. долара през последните 12 месеца. Повишението от 400% го изстреля на върха в списъка на богатите китайци, най-вече благодарение на извънредния скок в цената на акциите на неговата компания China Evergrande.

Хуи, известен и като Су Джийън, също се издига от нищото. Той води скромен живот и работи като техник във фабрика за стоманa в продължение на 10 години, след като завършва университета през 1982 г.

Гладът за имоти в Китай изстреля Хуи Ка Ян до върха

Източник: Getty Images

Гладът за имоти в Китай изстреля Хуи Ка Ян до върха

Откак основава Evergrande през 1996 г., бизнесът на Хуи се разраства с бързи темпове, удовлетворявайки привидно ненаситно търсене на апартаменти от бързо разрастващата се средна класа в Китай.

В Китай вече има нов най-богат човек

В Китай вече има нов най-богат човек

Хуи Ка Ян има компания за недвижими имоти

Състоянието на Хуи е тясно свързано с китайския пазар на недвижими имоти, който мнозина разглеждат като балон, който е напомпан от неустойчиви заеми и може да предизвика огромни проблеми, ако се спука.

Освен в бизнеса, милиардерът е фактор и във футбола

Източник: Guangzhou Evergrande

Освен в бизнеса, милиардерът е фактор и във футбола

Чрез своята компания милиардерът купи мажоритарен дял в местния футболен отбор и го прекръсти на Гуанджоу Евъргранде. През миналата година клубът счупи азиатския трансферен рекорд, плащайки 41 млн. долара за колумбийския нападател на Атлетико Мадрид Джаксън Мартинес.

1. Ма Хуатенг - 45 млрд. долара

Снимка 324291

Източник: Getty Images

Ма е председател на гигантския конгломерат Tencent, който управлява WeChat - китайско мобилно приложение, съчетаващо функции на WhatsApp, Apple Pay, Facebook, Google, Skype и Tinder. Ненапразно то е известно в Китай като "приложение за всичко".

Многобройните функции на приложението предоставят огромна власт, а близките отношения на Хуатенг с китайските власти помогнаха платформата да бъде използвана за цензуриране на комуникациите в Китай. Въпреки че е малко известен в Европа, WeChat има близо 1 милиард потребители, а Tencent притежава дял в Snapchat.

Хуатенг беше гост на конгреса на Китайската комунистическа партия

Източник: Getty Images

Хуатенг беше гост на конгреса на Китайската комунистическа партия

Списание Time определи Ма като един от най-влиятелните хора в света през 2007 и 2014 г., а Forbes го включи в списъка на най-могъщите хора през 2015 г.

Той често е наричан с необичайния прякор Пони, идващ от английския превод на фамилното му име, което означава "кон".

Хуатенг участва най-вече в бизнес събития

Източник: Getty Images

Хуатенг участва най-вече в бизнес събития

Преди да забогатеее, Хуатенг е учил инженерство, а публичните му изяви са свързани най-вече с бизнес събития. За разлика от колегата си Джак Ма той избягва шумните светски събития и предпочита да стои настрана от общественото внимание.