Основателят на онлайн гиганта Amazon Джеф Безос може да бъде принуден да плаща по близо 2 милиарда долара допълнително данъци годишно, в случай, че щата Вашингтон приеме предложението за въвеждане на налог за най-богатата част от населението.

Законодателите там предлагат да бъде наложен данък от 1% върху богатството на хората, притежаващи над 1 милиард долара. Той ще се прилага само нематериални финансови активи, като акции, облигации, фючърсни договори и опции върху акции.

Любопитното е, че според тези условия само няколко души, живеещи във Вашингтон, ще трябва да плащат предлагания данък. А четирима от тях ще внасят 97% от приходите от него, показват изчисления на The Tax Foundation, цитирани от Forbes Business и Insider.

Сред тях са Джеф Безос, Бил Гейтс, Стийв Балмър, както и бившата съпруга на Безос - Макензи Скот. Четиримата ще трябва да плащат по около 4,8 милиарда долара на година, според предложението.

Според законодателите предлаганият данък ще помогне за намаляване на неравенството в разпределението на богатството в щата, в който няма действащ данък върху доходите.

Като мотив към законодателното предложение се посочва, че данъчната тежест върху по-бедната част от населението е 6 пъти по-голяма като се има предвид дела на налозите към техните доходи.

Събраните приходи от данъка ще бъдат използване за покриването на разходи за услуги, в това число такива в сферата на образованието, грижата за децата, публичното здраве и сигурност.

Към момента във Вашингтон живеят около 100 души, притежаващи повече от 1 милиард долара. Те биха могли да избегнат плащането на данъка, ако той влезе в сила, като напуснат щата.