Колкото и парите да имате, не може да си купите място сред авторите на великите американски романи на ХХ век. За тази цел ви трябва постоянство - и може би малко заделени средства, с които да преживявате, докато трудът ви стане бестселър.

Но ако случайно имате 16.88 милиона долара заделени настрана, може да си купите вдъхновението за една от най-емблематичните истории. Имението в Лонг Айлънд, което е помогнало за оформянето на "Великия Гетсби", се продава, пише Bloomberg.

Снимка 309581

Източник: Compass & Daniel Gale Sotheby's International Realty

Популярният имот, който се намира на Middle Neck Road 235 в Sands Point, има 13 спални и е на метри от океана. Някога той е бил притежание на Мари Хариман Рамзи, богата наследница, чийто брат - У. Аверъл Хариман, е бил губернатор на Ню Йорк.

Именно там Франсис Скот Фидцжералд е прекарал известно време със своята приятелка Мари, за да научи повече за "начина на живот на богатата аристокрация в Old Westport и тяхната роля в развитието на евгениката".

В Гетсби имението е описано малко по-различно - в реалност го няма нито басейна, нито бръшляна, а дворът е 21 000 кв. м., а не над 160 000 кв. м. И все пак имотът съвсем не е малък, въпреки че през 1928 г. може би е изглеждал леко екстравагантен, а днес даже може да бъде описан като "скромен" на фона на някои от останалите имения в околността.

Снимка 309580

Източник: Compass & Daniel Gale Sotheby's International Realty

През 2012 г. то бе закупено за 6.675 милиона долара от Джеймс Мей и жена му Киара. Последва реставрация за милиони.

Историята на настоящите собственици също е интригуваща. Джеймс, като президент на Cornwall Capital, бе част от екипа инвеститори, които предсказаха финансовата криза от 2008 г. Те направиха много пари и станаха герои в The Big Short - книга, а после и филм.С други думи, младото парвеню, което направи милиони, като предрече колапса на старата стража притежава имота, станал емблематичен заради историята за младото парвеню и старата стража точно преди друга финансова криза.

Снимка 309579

Източник: Compass & Daniel Gale Sotheby's International Realty