Вече е официално - Илън Мъск е новият най-богат човек в света. Едва ли преди година човек би си помислил, че това е възможно, като тогава нетното състояние на основателя на Tesla беше под 40 милиарда долара.

В резултат на рекордно поскъпване на акциите на автомобилния производител обаче Мъск успя да натрупа няколко десетки милиарда в рамките на месеци и да мине границата от 100 милиарда долара. А сега той вече се доближава до 200 милиарда долара.

След поредния пик на книжата на Tesla с близо 8% в четвъртък, предприемачът успя да изпревари Джеф Безос като нетното му състояние достигна 194,8 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index. Така към днешна дата Мъск е с преднина от 9,5 милиарда долара пред Безос.

Съвсем скоро светът може да има нов най-богат човек. И това ще бъде Илън Мъск

Съвсем скоро светът може да има нов най-богат човек. И това ще бъде Илън Мъск

Основателят на Tesla е на крачка от това да изпревари Джеф Безос след ново рали на акциите

Може да се каже, че досега никой не е виждал подобен исторически ръст в богатството си, като през последната година основателят на Tesla и SpaceX успя да натрупа над 165 милиарда долара. Това дойде след 743-процентов скок в цената на акциите на автомобилния производител за година.

Може да се каже, че от дебюта на компанията на фондовия пазар през 2010 година книжата са поскъпнали с над 23 900%. Въпреки успехите си на фондовия пазар, като производствен капацитет Tesla все още е далеч зад лидерите на пазара в САЩ и в световен мащаб.

Пазарната ѝ капитализация обаче вече възлиза на 773,5 милиарда долара, което я прави по-скъпа от Facebook. Нещо повече, само делът от 2% на Лари Елисън в компанията би го направил 175-ят най-заможен човек в света. Ако, разбира се, бъде изключена собствеността му върху основаната от него Oracle, която го поставя на десетата позиция.

Тези факти показват колко богат е наистина Джеф Безос

Тези факти показват колко богат е наистина Джеф Безос

Той има повече пари от краската фамилия във Великобритания и БВП на редица държави