Индия е "произвела" 51 милиардери през 2021 г., което я поставя на на трето място сред страните с най-много нови богаташи, според списъка Hurun Global Rich List for 2022. Индия вече има над 250 милиардери, За ставнение в Китай има 1133, а в САЩ 716 милиардери.

Най-богатите в списъка на индийци са Фалгуни и Санджай Наяр, съоснователи на платформата електронна търговия Nykaa, чието първично публично предлагане се осъществи през октомври 2021 г.

През последното десетилетие индийските милиардери са спечелили богатство на стойност 700 милиарда долара, или повече от БВП на Лондон. Това е и почти два повече от БВП на ОАЕ според Hurun India. Голяма част от от тези резултати се дължат на най-богатите мъже в Индия Мукеш Амбани и Гаутам Адани.

Амбани е председател и управляващ директор на известния Reliance Industries и е единственият индиец в топ 10 на най-богатите в света. Богатството ми се е увеличило с 24% през миналата година според изследването на Hurun.

Адани е председател на групата Adani е вторият най-богат човек в Азия. Според проучването той е забогатял с 49 милиарда долара през 2021 г. Голяма част от печалбите дължат на инвестициите му в сектора на възобновяемата енергия.

Наред с това пропастта между богатите и обикновените хора в Индия става още по-голяма.

Нарастващата бедност в Индия

Смята се, че 46 милиона индийци са изпаднали в бедност през 2020 г., според доклада Inequality Kills, публикуван от Oxfam India през януари.

В доклада се отбелязва, че това е вследствие на "икономическата система, работеща в полза на свръхбогатите".

Само през 2020 г. Индия е допринесла с 60% за глобалното нарастване на бедността, според доклад на Pew Research от януари 2021 г.