Пълен батак в сметките на Топлофикация. Така най-кратко и ясно могат да се опишат въпросните изменения във фактурите, които дружеството представи на клиентите си.  Това се случи още първия месец, след влизането в сила на промените в Наредба №16-334 за топлоснабдяването. Промените влязоха в сила от 1 юни 2014г.

От новосъздадените фактури са премахнати количествата вода, които всеки клиент би изразходвал. Тъй като в момента е неотоплителен сезон и се заплаща единствено енергията за топла вода(БГВ), във фактурите за месец юни 2014 г. липсва дори прогнозното количество на потреблението на вода. Този факт буди най-малкото недоумение. Вече никой няма да може да си зададе въпроса "С колко kWh ми се подгрява 1 кубик вода?" - основателен и притеснителен за всички клиенти клиенти въпрос, който, разбира се,  тревожи всеки, но не и Топлофикация. 

А ето и основният проблем!

Установих, че клиентите на Топлофикация в рамките на един блок заплащат различни суми при едно и също потребление !
Доказателството за това си твърдение открих в обобщената справка за месец юни. В нея няма две еднакви суми. Да, точно така – НЯМА !

По исторически данни за два отчетни периода назад, по фактология половината от апартаментите, са групирани на принципа на различното потребление. Конкретен пример за периода 2013-2014 г.:
5 бр. апартамента са потребили 16 м3 топла вода за отчетния период
4 бр. апартамента са потребили 23 м3 топла вода за отчетния период
5 бр. апартамента са потребили 28 м3 топла вода за отчетния период
3 бр. апартамента са потребили 44 м3 топла вода за отчетния период
И т.н. – примерите са достатъчно. 

Според наредбата, в Чл. 71. (Изм. – ДВ, бр. 94 от 2013 г., в сила от 29.10.2013 г.) (2) При дялово разпределение прогнозното количество топлинна енергия за битово горещо водоснабдяване на отделен имот се определя като 1/12 част от общата енергия на имота за битово горещо водоснабдяване, определена от лицето по чл. 139б ЗЕ след изготвяне на окончателна годишна изравнителна сметка за предходен отчетен период и се начислява ежемесечно.

Това на практика означава, че ако за предходния период, в конкретния пример, петте апартамента са потребили 16 м3 топла вода за отчетния период 2013-2014 г., трябва да имат, ако не друго, то поне еднакъв прогнозен дял, т.е. еднаква прогнозна енергия, а оттам и еднаква сума за плащане.

ДА ама НЕ ! И на петте апартамента са начислени различни суми, вариращи от 13 лв. до 22 лв.

При останалите гореспоменати примери, положението е идентично. 

Това, уважаеми потребители, означава, че при едно и също прогнозно потребление на вода с някой от вашите съседи, или вие, или той - все някой е прецакан.  Плащате вода, но я плащате на различни цени.

Дали грешката е в гореспоменатия член от Наредбата, формулата за изчисление, методологията за изчисление, неразбории в софтуерите на топлинните счетоводители, времето в което влиза в сила Наредбата или в начина на съставяне на прогнозни дялове и приключването на отоплителния сезон – ТОВА ЗА ОТДЕЛНИЯ  КЛИЕНТ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ! Той няма никаква вина и не бива да е ощетен, независимо каква е същинската причина.

Но ощетяването в момента е факт.  Дали това ще се промени през следващия месец, предстои да разберем.