10 млн. лв. по-малко от заявените за предходния месец средства са изхарчили болниците през април.  Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

На този етап няма да бъдат предприети мерки по корекция на цените на клиничните пътеки, защото се смята, че е открит механизмът за контролиране и корекция на разходите.

През април лекарите-контрольори и финансовите инспектори на Националната здравноосигурителна каса съвместно с районните й поделения са извършили проверки в 46 лечебни заведения за болнична помощ.

На лечебните заведения за болнична помощ са наложени санкции в размер на 643 124 лв. От общо 298 клинични пътеки (КП) проверки са извършени по 62.

Най - често установяваните нарушения са: непълен обем медицински дейности и нарушения, свързани с лечебно-диагностичния алгоритъм; неспазени индикации за хоспитализация; неспазване на медицинските критерии за дехоспитализация; неправоверно вземане на потребителска такса и др.

Във всички лечебни заведения е извършен и непосредствен контрол на медицинската документация на пациенти по време на техния болничен престой.

При непосредствения контрол е установено, че в много от случаите не е документирана обстойно преценка за необходимостта от болнично лечение.