17 нови автобуса по линия 76, която обслужва един от най-големите квартали - "Младост", ще зарадват столичани от понеделник. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова лично провери доставката на новите обществени возила, които бяха прецизно подредени един до друг в гараж "Земляне".

Новите рейсове са част от проект по ОП "Околна среда". Още от миналата година започнаха доставките на 126-те съчленени автобуса по проекта, чиято обща стойност е 66,5 млн. евро. Към момента 46 от тях вече се движат по различни линии на градския транспорт. Доставката на превозните средства се осъществява по проект по ОП "Околна среда". Любопитното е, че въпросните обществени превозни средства са обявени за автобус номер едно в Европа за 2014 г.

Освен подмяната на старите и амортизирани автобуси новите обществени возила спомагат за подобряване на качеството на въздуха чрез съвременните изисквания, изтъкна Фандъкова. На територията на гаража има още 20 автобуса, които предстои да бъдат окомплектовани и към края на март да бъдат пуснати по линиите 83 и 94, така че и там частично ще се подмени автопаркът.

Преди стартирането на проекта през 2012 г. средната възраст на столичните автобуси била 20 години. След последните доставки възрастта на обществения транспорт е намалена почти на половина. С приключването на доставките на автобусите по проекта и закупуването на други нови 110 единични автобуса, средната възраст ще е около 6 години. Това не са мечти, а реалност, тъй като финансирането осигурено, напомни кметът на София. 2016 г.

Новите автобуси ще бъдат топли през зимата и хладни през лятото, което ще допринесе за комфорта на пътниците. Те са с облекчен достъп за хората с увреждания и за майките с колички.

Предвид предстоящото пускане на двата участъка от първия метродиаметър - до летището и до Бизнеспарка, тази година, се предвиждат и промени в трасетата на наземния транспорт. Идеята е частичната промяна на маршрутите да осигурява връзка с метрото на гражданите. Промените обаче са предмет на обсъждания все още.

Кметът на София се похвали още, че и тролейбусите, движещи се в момента, са подменени на 90%. Между 3 до 5 години варира възрастта им. През миналата година бяха доставени 20 нови трамвая. Фандъкова подчерта, че трамваите са най-скъпите обществени превозни средства. Въпреки това се очаква общината да се снабди с нови 5.

А ако някой се притеснява, че въпросните покупки ще се отразят на цената на билетите, може да се раздели с притесненията си. Кметът на столицата увери, че няма предложения в тази насока. По-скоро се работи за стимулиране на гражданите да използват карти, защото по този начин пътуването им излизало по-евтино.