Котировките на хлебното зърно в позиция "продава" отново се придвижиха във възходяща посока, преодоляха границата от 200лв/т и се стабилизираха около нива 210 - 215лв/т., съобщават от Русенската стокова борса.

Тествани са максимални позиции и над 215 лв/т. до 225лв/т. основно за пшеницата с добри хлебопекарни качества. С известно изоставане се повишават и котировките в позиция купува, като достигнаха 195лв/т.-215лв/т за хлебна и 180-190 лв/т. за пшеница с "гранични" за фуражна качествени показатели.

Очевидно активния износ на зърно изтегля цената във възходяща посока. Друг фактор повишаващ цената на качественото зърно е определено влошените хлебопекарни показатели на преобладаващото количество от предлаганата за продажба пшеница - това показва анализа на редовната борсова сесия от понеделник до днес.

Потвърждава се изводът направен на предходните сесии, а именно, че качеството на масово оферираната пшеница от тазгодишната реколта не отговаря на стандартите за хлебно зърно. Показателите са по-скоро гранични и под тези за пшеница 2 група съгласно БДС.

Мелниците са основните купувачи на най-качественото зърно, като цените в началото на кампанията както и всяка година бяха сравнително ниски, но сравнително бързо достигнаха нива обикновено регистрирани в по-късен период - Декември - Февруари.

Мнението е, че цената на качественото зърно не е достигнала максимума си, напротив очаква се ръст, пропорционален на намаляващия обем на предлаганите количества.

След като станаха ясни в известна степен количествените показатели на реколтата от маслодаен слънчоглед, пазарът реагира адекватно като снижи котировките съответно купува до нива 300-320лв/т. и продава 320-340лв/т., с преобладаващи позиции продава.

Царевицата държи относително стабилни ценови позиции, след понижението до нива 180 - 195лв/т.