Нетните приходи от продажби на продукция, стоки и услуги в сектор "Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството" за периода януари-ноември 2006 г. по съпоставими цени нарастват с 5.7% спрямо същия период на предходната година, съобщават от НСИ.

Увеличението е най-голямо при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 22.6%, резултат от достигнатите високи положителни темпове при търговията с автомобили и мотоциклети - 25.8% и търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 19.7%, които основно формират приходите за групата.

Търговията на дребно нараства с 12.9%, като от наблюдаваните структуроопределящи дейности висок ръст отбелязват търговията със стоки за домакинството - 18.5% и търговията с текстил, облекло и обувки - 13.7%.

Увеличението при търговията с фармацевтични и медицински стоки достига 7.6%, а при търговията с храни, напитки и тютюневи изделия - 6.9%.

Търговията на едро нараства с 1.9%, следствие от положителните темпове при търговията с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия - 11.0% и търговията със стоки за домакинството - 7.7%, които компенсират незначителното намаление при останалите съставни групи.

През месец ноември реалният обем на нетните приходи нараства със 7.6% в сравнение със съответния месец на 2005 г., което се дължи на увеличението, реализирано във всички основни търговски дейности.

Висок ръст се наблюдава при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили - 29.6% и търговията на дребно - 16.0%. Съществено влияние при изчисляване на общия индекс оказва увеличението от 2.8% при търговията на едро, която формира над 70% от обема на приходите.

Нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват незначително и спрямо предходния месец, като увеличението от 0.3% се дължи изцяло на положителните темпове при търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили и търговията на дребно, съответно 3.5% и 1.6%, които компенсират намалението от 0.5% при търговията на едро.