298 населени места в България с на воден режим, сочат данните на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Към днешна дата 72 са населените места в област Търговище, в които има воден режим, в област Бургас те са 40, в област Шумен - 32.

В 30-40% от населените места проблемите с водоснабдяването не се дължат на сушата, а на проблеми със захранването, коментира Григор Василев, началник на отдел "Нормативна дейност" в дирекция " Водоснабдяване и канализация".

Между 10 и 15% от населените места са на режим заради текущи проведи по водопроводната и канализационната мрежи.

От около месец МРРБ събира данни от 29 ВиК дружества с преобладаващо държавно участие. В началото на периода населените места на воден режим бяха 630, преди седмица спаднаха до 436.

Подобряването на водоснабдяването се дължи на спешните мерки, които вземат управителите на дружествата, за да се справят с авариите и на напълнените с подпочвени води кладенци през последната седмица, уточниха от пресцентъра на министерството.

Както money.bg писа, през тази и следващата година МРРБ планира да вложи над 200 млн. лева за изпълнението на ВиК проекти.